Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merényletek Kabulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 2. 8:24

A tálib lázadók két öngyilkos merényletet hajtottak végre október 1-én, szerdán az afgán fővárosban a hadsereg járművei ellen, legalább7 katona halálát és 21 sebesülését okozva – közölte a rendőrség.

A robbantásokat egy nappal azután követték el, hogy Afganisztán és az Egyesült Államok aláírta régóta halogatott biztonsági szerződését.

„A két öngyilkos merénylet az afgán hadsereg egy autóbusza és egy másik, szintén katonákat szállító járműve ellen irányult" – írta közleményében Ajub Szalangi tábornok, belügyminiszter-helyettes.

A külföldi haderő kiűzéséért és az Egyesült Államok támogatta kormányzat megdöntéséért harcoló tálibok Twitter-üzenetben vállalták magukra a két helyszínen, Kabul nyugati és keleti felében elkövetett támadásokat, azt hangoztatva, hogy azok a nyári offenzívájuk részét képezik.

A merényletek közül az első volt a sokkal súlyosabb. A város nyugati részében, a kabuli egyetem közelében végrehajtott robbantás teljesen szétroncsolta a tiszteket szállító autóbuszt, és bezúzta a környéken lévő üzletek ablakait. A védelmi minisztérium közlése szerint mind a hét halálos áldozat ezen a helyszínen esett.

A merényletek nyilvánvaló kihívást jelentenek a hétfőn beiktatott új afgán elnök, Asraf Gáni kormányzata számára, amely már másnap aláírta a hónapok óta halogatott amerikai-afgán biztonsági szerződést.

A szerződés értelmében 2015-ben, a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) harcoló alakulatainak idén év végig befejezni tervezett kivonása után is Afganisztánban marad 12,5 ezer külföldi, köztük 9800 amerikai katona, akik főleg az afgán biztonsági erők kiképzésével, tanácsadással fognak foglalkozni és támogatást nyújtanak a helyi fegyveres szerveknek.

Több mint egy évtizeddel azután, hogy a 2001. szeptember 11-i Amerika elleni terrortámadásokat követően, az Egyesült Államok katonai intervenciójával sikerült megdönteni a tálibok szélsőséges rezsimét, Afganisztán továbbra is háborúban áll az iszlamista fegyveres szervezettel, amely rendszeresen követ el támadásokat mindenekelőtt a fegyveres erők tagjai ellen.