Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylő robbantott Isztambulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 12. 11:41

Öngyilkos merénylő robbantott az egyik kedvelt turistanegyedben január 12-én, kedden délelőtt. A támadásban eddig tízen haltak meg és tizenöt sérültről tudnak. A Reuters egy német áldozatról is beszámolt.

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Isztambul egyik kedvelt turisztikai központjánál, a Sultanahmet térnél. A helyi Haberturk televízió eddig nyolc áldozatról számolt be, a Dogan és Reuters hírügynökség már korábban is több, tíz áldozatról számolt be, a CNN török csatornája pedig videófelvételeken mutatta, ahogyan a rendőrség és a mentők a helyszínre siet.

A helyi média jelentései szerint az áldozatok között egy német turista is van. A történelmi negyed a város szívében helyezkedik el, és általában turistákkal van tele.

* * *

Nem tudni magyar áldozatokról

Az isztambuli magyar főkonzulátusnak nincs tudomása arról, hogy magyar állampolgárságú áldozata lenne a kedd délelőtti isztambuli robbanásnak – közölte a külképviselet telefonon az MTI-vel.
Az Isztambul egyik központi terén történt robbanásban a metropolisz kormányzósága szerint legalább tízen életüket vesztették, tizenöten pedig megsebesültek.

Aki információt szeretne kérni a történtekről, az isztambuli magyar konzuli szolgálatot a következő telefonszámot hívhatja: +90-533-375-8715

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…

* * *


A KKM a helyi hatóságok utasításainak követésére kéri az Isztambulban tartózkodó magyarokat

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata arra kéri az Isztambulban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy kövessék a helyi hatóságok utasításait a kedd délelőtti robbanás után.
A konzuli szolgálat honlapján megjelent figyelmeztetésben emlékeztetnek: Isztambul történelmi városrészében, a Sultanahmet negyedben kedden helyi idő szerint 10.20-kor nagy erejű robbanás történt. A robbanás oka egyelőre nem ismert.
Az isztambuli kormányzóság eddig 10 halottról és 15 sérültről számolt be.

A konzuli szolgálat azt kéri a környéken tartózkodó magyaroktól, hogy tartsák be a helyi hatóságok utasításait, a Sultanahmet negyedet pedig lehetőség szerint kerüljék el.
Javasolják, hogy az Isztambulban tartózkodó magyar állampolgárok hogylétükről tájékoztassák magyarországi hozzátartozóikat.

Emellett továbbra is kérik, hogy a Törökországban tartózkodó vagy odautazni kívánó magyarok a konzuli szolgálat honlapján regisztrálják utazásukat.
A keddi robbanással kapcsolatban az isztambuli főkonzulátus a 0090-533-375-8715 telefonszámon érhető el.

Az isztambuli magyar főkonzulátusnak nincs tudomása arról, hogy magyar állampolgárságú áldozata lenne a délelőtti robbanásnak.


* * *

Áder János: Magyarország elítéli a terrorizmus minden formáját

Áder János köztársasági elnök a keddi isztambuli robbanás kapcsán részvéttáviratot küldött a török államfőnek, amelyben elítélte a terrorizmus minden formáját.
„Megdöbbenéssel és nagy szomorúsággal értesültem arról, hogy ismét terrortámadás dúlta fel Törökország békéjét: Isztambul belvárosában tíz ártatlan polgári személy vesztette életét, és sokan megsebesültek" – írta kondoleáló táviratában a magyar államfő, aki a magyar nép és a maga nevében őszinte részvétét nyilvánította az elhunytak hozzátartozóinak és a merénylet sebesültjeinek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánt.

Áder János levelében kitért arra is, hogy Magyarország következetesen elutasítja és elítéli a terrorizmus minden formáját és megjelenését. „Közösen vallott értékeink védelmében szövetségeseinkkel együtt mindent megteszünk az esztelen és embertelen terror megfékezéséért. Hisszük, hogy határozott fellépéssel végül le fogjuk győzni a megfélemlítés és a gyűlölet hirdetőit" – áll a Recep Tayyip Erdogan török államfőnek írt táviratban.

Kedden délelőtt nagyerejű robbanás rázta meg Isztambul egyik központi terét, a detonációban a török nagyváros kormányzósága szerint legalább tízen életüket vesztették életüket, tizenöten pedig megsebesültek. Recep Tayyip Erdogan török államfő egy ankarai rendezvényen terrorcselekménynek nevezte és határozottan elítélte a robbantást, illetve közölte azt is, hogy a merényletet egy szíriai származású öngyilkos merénylő követte el.


* * *



Több európai uniós vezető és a NATO is elítélte a terrortámadást

Több európai uniós vezető és a NATO is elítélte az eddigi hírek szerint tíz halálos áldozattal és tizenöt sebesülttel járó keddi isztambuli robbantást.
Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Johannes Hahn bővítési biztossal közösen jegyzett nyilatkozatában az Európai Unió nevében őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A levélben emellett gyors felépülést kívántak a sebesülteknek.
„Az Európai Unió és Törökország egységesen kiáll a terrorizmus minden formája ellen. A terrorizmus elleni harcot prioritásként határozták meg a 2015. november 29-i EU-Törökország csúcstalálkozón, és fokoznunk kell erőfeszítéseinket ezen a téren, hogy teljes mértékben eleget tegyünk a nemzetközi jogi, ezen belül pedig az emberi jogi és humanitárius jogi kötelezettségeinknek" – olvasható a kommünikében.

A történteket Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke „brutális terrortámadásnak" minősítette és határozottan elítélte. A volt lengyel kormányfő a Twitter-oldalán közzétett bejegyzésben részvétet nyilvánított az áldozatok családjának.
A NATO főtitkára élesen elítélte az isztambuli terrorcselekményt.

„Együtt érzek a sebesültekkel, a török néppel és minden más, érintett nemzettel" – mondta Jens Stoltenberg, miután részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjainak. A katonai szervezet vezetője hozzátette, nincs mentség az ilyen támadásokra, és leszögezte, hogy a szövetség minden tagállama elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem iránt.
A robbantást Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács elnöke is elítélte.

A terrortámadást a metropolisz európai oldalán, a Sultanahmet negyedben, a Kék mecsethez és a Hagia Sophia múzeumhoz közeli téren hajtották végre helyi idő szerint délelőtt fél tizenegy körül. A rendőrség azonnal lezárta a környéket, rohamkocsik érkeztek a helyszínre, az isztambuli rendőrség helikoptere pedig a levegőből vizsgálta a térséget.
A halálos áldozatok nagy része külföldi állampolgár, sajtóhírek szerint a sebesültek között kilenc német és két perui van.

A török miniszterelnök-helyettes elmondta: a terrorakciót egy szíriai állampolgár követte el, akinek jelenleg vizsgálják a kapcsolatait.


* * *


Kairó elítélte a merényletet, félretéve a két kormány közti ellenségeskedést

Kairó a „leghatározottabban elítélte" az isztambuli Sultanahmet téren elkövetett, tíz halálos áldozatot követelő robbantásos merényletet, félretéve a két ország közti ellenségeskedést.

Ahmed Abu Zeid külügyi szóvivő hivatalos közleményben fejezte ki részvétét a török népnek és az áldozatok családjainak. „Egyiptom megerősíti felhívását, amelyben a nemzetközi közösséget egységre szólítja fel azzal a gyűlöletes jelenséggel szemben, amely a nemzetek stabilitását és biztonságát támadja világszerte, etnikumra vagy vallási hovatartozásra való tekintet nélkül" – áll a közleményben.
Egyiptom és Törökország között fagyos a viszony Mohamed Murszi egyiptomi elnök 2013-as elmozdítása óta, Isztambul ugyanis nyíltan támogatja a megbuktatott államfő mögött álló Muzulmán Testvériséget.

Isztambul az időközben betiltott és terrorcsoporttá nyilvánított iszlamista szervezet számos vezető tagjának nyújt menedéket, a jelenlegi egyiptomi elnök által – akkor még hadsereg-főparancsnokként – végrehajtott hatalomváltást pedig katonai államcsínynek minősítette. Kairó ezzel szemben hivatalosan forradalomnak nyilvánította Murszi megbuktatását, a török kormányt pedig a térségben teret nyerő terrorizmus támogatásával vádolja.