Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elsőként – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. január 12. 12:44

Fröccsenő sár, majd porfelhő és jellegzetes motorzaj – valahol a szomódi gyakorlótéren egy T–72-es harckocsi közeledik felém. Amint a zászlókkal kijelölt területen lassít, majd megáll, már az olajszagot is érezni. Kiszáll a háromfős személyzet, és – bizony nem kis meglepetésemre – a harckocsi parancsnoknak „kezét csókolommal” illik köszönni…

1596006949
Aztán összetegeződünk az első nővel, aki a Magyar Honvédségben harckocsizó-kiképzést kapott. Szabó Bernadett hadnagy, az MH 25. Klapka György Lövészdandár harckocsi-zászlóalj törzsszázadának törzsszakasz-parancsnoka készségesen mesél nekünk arról, hogy miként találta meg őt ez a hivatás. Előzetesen persze feltételezhető lenne a katonacsalád, mint mozgatórugó, de ez nem teljesen igaz.

– Amikor már egyenruhásként szolgáltam, akkor derült ki, hogy nagyapám sokáig katona volt, ráadásul itt Tatán. Katona volt akkor is, amikor összeházasodott a nagyanyámmal, és első gyermekük születésekor is mundért viselt. Engem már gyerekkoromtól érdekelt a honvédpálya, ugyanis édesapám akkoriban nagyon sokat mesélt sorkatonai időszakáról. Ő Taszáron szolgált, és mi tagadás, elég izgalmas dolog egy gyerek számára repülőgépekről szóló történeteket hallgatni. Ráadásul mivel pécsi származású vagyok, a délszláv válság idején elég sok járőrt lehetett látni a város környékén is. A katonák mindennapos látványa azt ültette el bennem, hogy biztosan nagyon érdekes lehet annak lenni – emlékszik vissza gyermekéveire a hadnagy.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január 15-én, pénteken megjelenő számában!)