Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrorcsoportok fenyegetik Szaúd-Arábiát a kivégzések miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 12. 10:37

Bosszúval fenyegette meg az al-Kaidához kötődő két terrorcsoport január 11-én, hétfőn Szaúd-Arábiát, amiért január elején kivégeztetett több mint negyven dzsihadistát.

A szunnita terrorszervezet arab-félszigeti (AQAP) és észak-afrikai (AQIM) szárnyának a dzsihadisták honlapján hétfőn kiadott közös közleménye szerint Rijád az „iszlám szent harcosok" kivégzésével „ostoba tettet hajtott végre", dacára annak, hogy az iszlám harcosok szerte a világon óva intették ettől.

„A rijádi vezetők igaz modzsahedek vérét ontották az újévet ünneplő keresztesek iránti hűségből" – áll közleményükben. A két terrorszervezet szerint a rijádi vezetőknek ezért rettegniük kell attól a naptól, amikor „megízlelik" a mártírok hozzátartozóinak, fivéreinek és támogatóinak bosszúját.

Az AQAP és az AQIM azzal fenyegetőzött, hogy „el fog bánni" a szaúdi uralkodócsaláddal.

A szaúdi hatóságok január 2-án bejelentették, hogy kivégeztek terrorizmus vádjával elítélt 47 személyt, köztük 45 szaúdit. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a kivégzettek zömének köze volt az al-Kaida terrorszervezet által 2003 és 2006 között Szaúd-Arábiában elkövetett merényletekhez. Ugyanaznap kivégezték Nimr al-Nimr síita főpapot, Rijád egyik legkeményebb bírálóját is. Ez hatalmas felháborodást keltett a síita Iránban, Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét még aznap tüntetők támadták meg és feldúlták. Válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

A két regionális hatalom, az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő, arab Szaúd-Arábia és a síita, jellemzően perzsa Irán között évek óta vetélkedés zajlik a térség felett gyakorolt befolyásért. Teherán pozícióját a nemzetközi közösségben azonban jelentősen javította az a megállapodás, amelyet atomprogramjáról tavaly nyáron sikerült megkötnie a nagyhatalmakkal és Németországgal.
Megölhettek egy jemeni parancsnokot

Az Iszlám Állam (IÁ) szunnita terrorszervezet múlt szerdán azzal fenyegetőzött, hogy lerombol két szaúd-arábiai börtönt, amelyekben az al-Kaida és IÁ számos tagját tartják fogva.

Az Iszlám Államhoz köthető jemeni fegyveresek közben hétfőn azt közölték, hogy Ádenben megölték a jemeni biztonsági erők egyik magas rangú parancsnokát. Az ezredes állítólagos kivégzéséről fényképeket is közzétettek.

A hír hitelességét nem lehet más forrásból megerősíteni, de a közlemény az Irak és Szíria nagy területeit ellenőrzése alatt tartó, illetve több más térségbeli országban is tevékenykedő IÁ honlapján jelent meg, ahol napvilágot látott már több hasonló, a szervezet brutális tetteiről szóló közlemény.

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert, Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette kormánnyal. A szaúdiak vezette arab katonai koalíció tavaly március óta légi támadásokat hajt végre a lázadók állásai ellen.