Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrizetbe vették Londonban az ETA egyik hírhedt tagját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 15. 7:03

A spanyol hatóságok kérésére február 13-án, csütörtökön őrizetbe vették Londonban a Haza és Szabadság (ETA) baszk szakadár szervezet egyik hírhedt, korábban több mint 2000 év börtönre ítélt tagját, aki tavaly október óta feltételes szabadlábon volt a brit fővárosban – közölte a spanyol belügyminisztérium. A döntést azzal indokolták, hogy a spanyolok szerint az illető megint felvette a kapcsolatot az ETA-val.

Az 56 éves Antonio Troitinót eredetileg még 1987 januárjában vették őrizetbe Spanyolországban, és mintegy 2200 év börtönre ítélték többek között egy 1986-ban elkövetett madridi merényletben játszott szerepéért, amelyben a spanyol polgárőrség 12 tagja vesztette életét és több mint 50-en megsebesültek. A terrorista számlájára összesen 22 gyilkosságot írnak, amelyeket az 1980-as években követett el.

Troitinót 24 év után, 2011 áprilisában helyezték szabadlábra, miután a spanyol legfelsőbb bíróság – mint utóbb kiderült, tévedésből – a büntetése csökkentése mellett döntött. Az ítéletet egy másik bíró nem sokkal később érvénytelenítette. Troitino eközben azonban hamis iratokkal elmenekült Spanyolországból, és egy spanyol bírósági forrás szerint visszatért az ETA logisztikai egységéhez. A férfi ellen ezért európai elfogatóparancsot adtak ki.

Troitinót egyszer már – 2012. június 29-én – őrizetbe vették a brit fővárosban a szakadár baszk szervezet egy másik szökésben lévő tagjának társaságában. Az akció során a rendőrök a hamis dokumentumokon kívül közel 3 millió forintnyi valutát találtak nála és vizsgálati fogságba helyezték. Spanyolország ezután követelte Londontól Troitino kiadatását, a brit igazságszolgáltatás 2013. október 22-én azonban úgy döntött, szabadlábra helyezi a férfit azzal a feltétellel, hogy mindennap megjelenik a bíróságon.

Az ETA 2011. október 20-án jelentette be, hogy végleg lemond az erőszakról, de nem hajlandó beszolgáltatni a fegyvereit.