Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz katonák ellenőrzésük alá vontak egy laktanyát Szevasztopolnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 3. 17:50

Orosz katonák szinte teljes ellenőrzésük alá vontak egy ukrán katonai laktanyát a szevasztopoli Belbek nemzetközi repülőtér közelében.

A történtekről az alakulat egyik katonája, Roman Berehovoj számolt be az Ukrajinszka Pravda című kijevi napilap internetes felületén március 3-ára, hétfőre virradóra. Azt mondta, hogy az orosz katonák először elfoglaltak egy épületet, amelyben aztán a repülőtérre érkező küldöttségeket fogadták, például Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfőt és másokat is.

„Másnap elfoglalták azt a helyiséget, ahol a repülőgépeink voltak, majd körbevették az őrséget", a következő napon „megostromolták az őrséget, fény- és hanggránátokat hajigáltak. Először azt mondták, hogy adjuk át a fegyvereinket. Az őrök erre nem voltak hajlandóak" – idézte az ukrán katonát az UNIAN hírügynökség.

Berehovoj szerint vasárnap este az oroszok ismét fény- és hanggránátokat vetettek be ellenük.

„Elvették a fegyvereinket. Nem kaptunk parancsot arra, hogy harcba bocsátkozzunk. Nem válaszoltunk a provokációkra. Feladtuk az őrséget, feladtuk a raktárakat" – mondta a katona, aki szerint jelen pillanatban az oroszok ellenőrzésük alatt tartják majdnem az egész laktanyát, az ukrán katonák kezén csak az adminisztráció épülete és az alakulat zászlaja maradt.

„Hát most ezeket védjük" – mondta Berehovoj, aki szerint az alakulat parancsnoka és minden katona kész a harcra.

A TSZN televízió közben arról számolt be, hogy hétfőre virradóra ismeretlen fegyveresek behatoltak a Krími félsziget keleti részén fekvő Kercsben egy tengeri határőr-alakulat területére. Három rendszámtábla nélküli kisbusszal érkeztek a helyszínre, oroszul beszéltek, egyesek közülük egyenruhát viseltek, mások polgári öltözetben voltak és álarcot viseltek.

Az alakulat egyik tisztje tárgyalásokba bocsátkozott velük, majd beengedték őket a katonai egység területére. Az ismeretlen fegyveresek nem álltak elő semmilyen követeléssel, a tengeri határőrszolgálat katonái a helyükön vannak, és birtokukban vannak a fegyvereik is.

Az UNIAN hírügynökség azt jelentette hétfőre virradóra, hogy interneten, a közösségi portálokon verbuválják az oroszokat a kelet-ukrajnai Donyec-medencébe és Odesszába. A Vkontakte közösségi portálon például egy Ukrajna Polgári Önvédelme nevű csoport alakult, amely elirányítja az önkéntes oroszokat, tájékoztatja őket arról, hogy kikkel kell kapcsolatba lépniük, és miként juthatnak el a településeket – mint fogalmaznak – védő csoportokhoz.