Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz katonák tízezrei állomásoznak az ukrán határ közelében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 8. 16:43

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) mellé rendelt amerikai nagykövet április 7-én, hétfőn arról számolt be, hogy Moszkva katonák tízezreit vonta össze az orosz-ukrán határ közelében, valamint arra szólította fel Oroszországot, hogy tegyen lépéseket a feszültség csillapítása érdekében.

Erős bizonyítékunk van rá, hogy több tízezer orosz katona állomásozik a határ közelében és nem a békeidőben megszokott pozíciókban – mondta Daniel Baer amerikai EBESZ-nagykövet az ötvenhét tagú testület soron kívüli ülése után, amelyen az ukrajnai helyzetet vitatták meg a szervezet tagállamai.

Baer elmondta, hogy mivel az Oroszországi Föderáció játszotta a legjelentősebb szerepet az ukrán válság kialakulásában, Moszkvának a feszültség csillapítása érdekében egyeztetnie kellene a nemzetközi közösséggel és lehetővé kellene tennie a csapatmozgások megfigyelését.

Nyugati diplomaták tájékoztatása szerint az orosz küldöttség tagjai közül senki sem szólalt fel az ülésen.

A NATO egyik tisztségviselője ezzel párhuzamosan közölte, hogy a katonai szövetség nem észlelt jelentős változást az orosz fegyveres erők Ukrajnához közeli hadállásaiban. A szervezet becslése szerint mintegy 40 ezer katonát vontak össze a két ország közötti határ orosz oldalán.

Hétfőn Moszkva-párti tüntetők épületeket foglaltak el három kelet-ukrajnai városban, Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó szakadárok „független donyecki köztársaságot" kiáltottak ki, majd rögtön arról is döntöttek, hogy az újonnan létrehozott „köztársaság" csatlakozik Oroszországhoz. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint az oroszbarát aktivisták célja a kelet-ukrajnai tüntetésekkel és épületfoglalásokkal, hogy előidézzék a határ 30 kilométeres közelében állomásozó orosz csapatok behatolását az országba.