Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

V4 védelmi tervezési szeminárium Budapesten

Szöveg: Tófalvi Fruzsina |  2014. április 8. 15:40

A Visegrádi Együttműködés (V4) Védelmi Tervezési Szakértői Szemináriumát tartották Budapesten március 31-én és április 1-jén.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a védelmi tervezési együttműködésnek összhangban kell lennie a V4 fegyverzeti, kiképzési és műveleti együttműködéssel is. Emellett megerősítették, hogy a közös képességfejlesztés során a gyakorlati eredményekre kell koncentrálni.

A szemináriumot Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy a V4 védelmi tervezési együttműködés nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy képességeinket költséghatékonyabban fejlesszük, és nem csupán ad hoc projekteken keresztül, hanem egy strukturált együttműködés keretei között. Ezek a keretek lehetőséget teremtenek a közös érdeklődésre számot tartó képességfejlesztési területek szisztematikus feltárására és kiaknázására.
A szemináriummal egy időben Martin Konertz ezredes, a német Többnemzeti Védelmi Tervezési Osztály vezetője a keretnemzet-koncepció aktuális helyzetéről és kérdéseiről folytatott konzultációt a jelenlévőkkel.

1595970022
Több témakörben tartottak konzultációt

A magyar delegációt Bali Zoltán ezredes, a HM Védelmi Tervezési Főosztály vezetője vezette, aki találkozott Josef Muckával, a cseh Stratégiai Tervezési Igazgatóság vezetőjével, Jerzy Laskowski ezredessel, a lengyel Nemzetközi Biztonságpolitikai Főosztály vezető szakértőjével és Slavomir Staviarsky ezredessel, a szlovák Haderő-fejlesztési Osztály vezetőjével.
A tavaly októberi kormányfői döntés alapján a szemináriumon a V4 védelmi miniszterek által március 14-én aláírt, egy szorosabb V4 védelmi tervezési együttműködés kereteit lefektető dokumentum, a „Framework for an Enhanced Visegrád Defence Planning Cooperation" végrehajtását és továbbfejlesztésének részleteit tárgyalták meg.