Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz nukleáris fenyegetés Norvégiénak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 3. 10:27

Orosz atomfegyverek célpontja lehet Norvégia – fenyegette meg a NATO-tagot egy orosz politikus.

Közvetlen katonai fenyegetésként értékelte az orosz parlament védelmi és nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke, Franc Klincevics, hogy Oslo megengedte 330 amerikai tengerészgyalogos Norvégiába telepítését. Norvégia sohasem volt a stratégiai fegyvereink célpontjai között, de ez a fejlemény rendkívül veszélyes a norvégok számára – tette hozzá.

Norvégia 1949-ben csatlakozott a NATO-hoz, de biztosította az akkori Szovjetuniót, hogy nem állomásoztat külföldi katonákat a területén.

Ine Eriksen Soreide norvég védelmi miniszter visszautasította az orosz bírálatot, mondván az orosz határtól 1200 kilométerre lévő Trondheim közelébe érkező amerikai katonák csak gyakorlatoznak, és a norvégiai tartózkodásukat jövőre felülvizsgálják. A miniszterasszony szerint Moszkva manapság a NATO minden lépésére hasonlóan reagál.

A semlegességét makacsul őrző Svédországgal szemben Norvégiában NATO-támaszpont van, ahol a katonák a hideg időjáráshoz igazított különleges kiképzésben részesülnek. A második világháború alatt a náci megszállókkal szemben hathatós norvég ellenállás alakult ki a britek segítségével.

A NATO és Oroszország kapcsolatának kiéleződése részeként egyébként Európa északi részén is nő a feszültség. Orosz tengeralattjárók rendszeresen közlejednek az Ír-tengeren. Gyanítható, hogy a Murmanszk közeléből a La Manche csatornán keresztül nemrég a Földközi-tengerre érkezett orosz hadihajó-flottillához is csatlakoznak tengeralattjárók.