Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz vadászgép közelített meg egy amerikai gépet a szíriai légtérben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 16. 8:19

Egy orosz vadászgép megközelített egy amerikai harci gépet a szíriai légtérben azonosítás céljából – közölte az orosz védelmi minisztériumot október 14-én, szerdán. Az orosz gép nem azért repült az amerikai gép közelébe, hogy megijessze – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője.

Az orosz Szu-30SZM típusú vadászrepülő és az amerikai harci gép 2-3 kilométerre közelítette meg egymást a szíriai Aleppó tartomány feletti légtérben. Az orosz gép kivált a kötelékéből és azonosítás céljából megközelítette a másik repülőgépet. Amint ez megtörtént, visszatért feladatához. Mindkét repülőgép pilótája professzionálisan viselkedett – derült ki a katonai jelentésekből.

„Nem ez volt az első ilyen eset. Harci pilótáink gyakran számolnak be arról, hogy a szíriai légtérben vizuálisan is befognak amerikai pilóta irányította repülőgépeket valamint pilóta nélküli repülőgépeket, köztük csapásmérésre is alkalmas drónokat" – mondta Konasenkov.

Az egykori hidegháborús ellenfelek egymással vetélkedő légi hadműveleteket hajtanak végre Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen.

Konasenkov korábban arról nyilatkozott, hogy orosz Szu-34, Szu-24M és Szu-25SZM típusú harci repülőgépek az elmúlt 24 órában 41 bevetést hajtottak végre, a központi Hama, valamint az északnyugati Idlíb, Latakia, Aleppó és Deir ez-Zór tartományban. Ezek során az Iszlám Állam terrorszervezet 40 célpontját támadták.

A szíriai Aleppó tartományban tevékeny szélsőségesek hadianyagkészleteire, fegyvergyártó egységeire és utánpótlási vonalaira mértek csapást, illetve megsemmisítettek egy az IÁ harcosai által használt kiképző bázist is. Deir ez-Zór tartományban Szu-24 típusú bombázók megsemmisítették az IÁ egy parancsnoki pontját is.