Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország egy zászlóaljat hív vissza az ukrán határ környékéről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 1. 15:10

Oroszország egy gépesítettlövész-zászlóaljat von vissza az Ukrajna keleti határához közeli egyik térségből – közölte március 31-én, hétfőn az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A Kreml azt nem részletezte, hogy a korábbi információknak megfelelően várható-e további orosz csapatkivonás az ukrán határ közeléből, illetve visszavontak-e más egységeket is.

Olekszij Dmitraskivszki, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor szintén hétfőn azt közölte, hogy „az orosz erők fokozatosan visszahúzódnak a határtól".

Az orosz védelmi minisztérium hozzátette, hogy az egy hónapja tartó gyakorlatozás végeztével vonják ki az egységet a határ közelében található Rosztov térségéből. „A zászlóalj teljesítette feladatait a Rosztov körzetében lévő Kadamovszkij gyakorlótéren, és visszatér a Szamara körzetben lévő állandó állomáshelyére" – olvasható a minisztérium közleményében. Egy zászlóalj általában 400-1200 emberből áll.

Oroszország korábban azt állította, hogy kizárólag gyakorlatozás miatt állomásoznak orosz katonák az ukrán határ közelében. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton megerősítette, hogy Moszkvának nem áll szándékában, de érdekében sem átlépni az ukrán határt.

John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap orosz kollégájával tartott megbeszélése alkalmával elmondta, hogy az ukrán válság megoldásának előrehaladása az orosz hadsereg kivonulásától függ.

Ukrajna az ország keleti részének esetleges orosz megszállásától tartott azóta, hogy Oroszország elcsatolta a Krím félszigetet.