Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország ultimátumot intézett a krími ukrán haderőnek, a Fekete-tengeri Flotta cáfolja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 4. 9:29

Oroszország ultimátumot intézett a krími ukrán haderőnek, megadásra szólította fel – jelentette az ukrán védelmi minisztériumra hivatkozva március 3-án, hétfőn az Interfax Ukraina ukrán hírügynökség. Az orosz Fekete-tengeri Flotta stábja cáfolta, hogy ultimátumot intézett volna a krími ukrán haderőhöz, és támadást terveznének ellenük.

Az ultimátumot a források szerint Alekszandr Vitko, a fekete-tengeri orosz hadiflotta parancsnoka adta. Kedden reggel 5 órai – közép-európai idő szerint hajnal 4 órai – határidőt szabott a megadásra.
„Ha holnap reggel 5 óráig nem adják meg magukat, akkor az ukrán fegyveres erők összes egysége és része ellen valódi roham indul" – olvasható a hírügynökség szerint Vitko ultimátumában.

A Korreszpondent ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy az orosz fekete-tengeri flotta képviselői előző nap hétfőn kijevi idő szerint délután négyig szabtak ultimátumban határidőt a fegyverletételre a Szevasztopol melletti Belbek nemzetkozi repülőtéren állomásozó dandárnak. Ukrán források nem erősítették meg, hogy a légi dandár letette volna a fegyvert, és átállt volna a Krímben a múlt héten megválasztott oroszbarát kormány oldalára.

Eközben az ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a „Ternopil" és a „Szlavutics" nevű ukrán hadihajók személyzete kijelentette, hogy hűek maradnak az ukrán néphez. A két hajó a Szevasztopoli-öböl kikötőjében tartózkodik. A tengeri kijáratot az orosz fekete-tengeri flotta hajói állják el.
A kijevi központi vezetéshez hű két hajó személyzete szintén ultimátumot kapott az orosz fekete-tengeri flotta képviselőitől, hogy délután hatig tegyék le a fegyvert és hagyják el a hajót. A határidő letelt, de egyelőre nem érkezett hír a hajók elleni orosz fellépésről.

Helyszíni közlések szerint Feodoszijában az ukrán haditengerészet zászlóalját páncélozott harcjárművek tartják blokád alatt.
Eközben az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata közölte: olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint keddre virradó éjszakára provokáció készül: ukrán katonai egyenruhába öltözött ismeretlenek meg akarnak ölni 3-4 orosz katonát. A tárca szerint azért, hogy ezzel törvényesítsék az orosz fegyveres erők bevonulását Ukrajna területére.

A Fekete-tengeri Flotta cáfolja az ultimátumot

Az orosz Fekete-tengeri Flotta stábja cáfolta, hogy ultimátumot intézett volna a krími ukrán haderőhöz, és támadást terveznének ellenük.

A stáb név nélkül nyilatkozó képviselője a hírt „teljes képtelenségnek" nevezte az Interfax orosz hírügynökségnek.

Hozzátette: „Már hozzászoktunk ahhoz, hogy naponta megvádolnak bennünket valamilyen, az ukrán kollégáinkkal szembeni erőszakos fellépéssel".

Időközben a Vedomosztyi című orosz napilap internetes változata közölte, hogy az orosz védelmi minisztérium is cáfolta az ukrán hadsereg Krím félszigeten állomásozó egységeihez bármilyen ultimátumot intéztek volna.

Vlagyiszlav Szeleznyov szóvivő a BBC ukrán nyelvű hírszolgálatának elmondta, hogy beszélt az ukrán hadiflotta tisztjeivel. „A fedélzeten ( az ukrán flotta egyik hajóján) megjelent Alekszandr Vitko altengernagy és közölte velük az ultimátumot" – mondta a szóvivő.

Szeleznyov adott hírt korábban arról is, hogy a Szevasztopolhoz közeli belbeki repülőtéren állomásozó ukrán katonai légierő egységét is felszólították a megadásra közép-európai idő szerint 15 óráig, de a hírt azóta sem erősítették meg.

A Vedomosztyinak az ukrán haditengerészet egy név nélkül nyilatkozó tisztje elmondta, hogy szevasztopoli stábjuk fele a krími hatóságokhoz hű katonákból áll, a másik fele a kijevi irányításnak engedelmes. Az ukrán tiszt nem tudott fegyveresek csoportosulásáról és azok bármilyen ténykedéséről a Krímben és nem hallott semmilyen ultimátumról.