Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földmunkák, felújítások közben kerültek elő a robbanószerkezetek

Szöveg: Szűcs László |  2014. március 4. 9:40

A kilencedik héten, azaz február 24. és március 2. között 48 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül tizenkét esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 224 bejelentést kaptak.

Február 25-én a Nagytarcsa és Isaszeg közötti Klinkabányáról kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy földmunkák közben egy világháborús robbanószerkezetet találtak. Az Ember István százados vezette járőr megállapította, hogy egy FAB–100-as típusú szovjet gyártmányú bomba került elő, amit a helyszínen megsemmisítettek.

Február 26-án Zircen akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a helyi vízmű telephelyén, földmunkálatok közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátra, valamint egy F1-es és egy RG−42-es típusú kézigránátra bukkantak. A robbanószerkezeteket az Ember István százados vezette járőr szállította el a helyszínről.

Március 1-jén a főváros VII. kerületében az Almássy téren, felújítási munkálatok során került elő a földből 11 darab 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát, négy darab 5 kilogrammos páncélököl, két darab vetőcső, valamint egy 122 milliméteres repesz-romboló gránát és egy 2 centiméteres repeszgránát. A veszélyes, második világháborúból visszamaradt robbanószerkezeteket a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította. Egy 37 milliméteres légvédelmi rakétagránátot pedig az erdőkertesi robbantási területre szállítottak, ahol azonnal meg is semmisítették.

Címkéktűzszerész