Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orvostanhallgatók csatlakoztak az Iszlám Államhoz

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 23. 23:00

Kilenc szudáni származású brit orvostanhallgatónak veszett nyoma Törökországban, s egy török tisztségviselő, valamint a brit sajtó vasárnapi értesülései szerint valószínűleg Szíriába mentek, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet kötelékében lássanak el egészségügyi feladatokat.

Az öt férfi és négy nő családja kétségbeesetten kutat az egyetemisták után, elutaztak a török-szíriai határ közelébe is – számolt be vasárnap Facebook-oldalán Mehmet Ali Ediboglu, a legnagyobb török ellenzéki párt, a szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) képviselője.

A The Guardian című brit lap és a BBC brit közszolgálati média arról adott hírt, hogy a kilenc fiatal március 12-én a szudáni fővárosban, Kartúmban felszállt egy Törökországba tartó repülőgépre, majd a dél-törökországi Gaziantep városából szárazföldi úton Szíriába utazott tovább.

A BBC hozzátette, hogy a medikus-csapathoz csatlakozott két másik szudáni származású orvostanhallgató is, egyikük Kanadából, másikuk az Egyesült Államokból érkezett a közel-keleti országba.

Ediboglu, a szíriai-török határ mentén fekvő Hatay tartomány képviselője képeket tett közzé Facebook-oldalán az eltűnt medikusokról.

Már korábban is előfordultak hasonló esetek: február 17-én például három, az interneten radikalizálódott brit diáklány a londoni Gatwick repülőtéren felszállt a Turkish Airlines török légitársaság Isztambulba tartó járatára, hogy a török-szíriai határon átkelve a terrorcsoport tagja lehessen.

A brit hatóságok becslései szerint eddig a szigetország mintegy 600 állampolgára utazott Irakba és Szíriába, hogy ott csatlakozzon az Iszlám Államhoz.