Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsapások törtek ki Újdelhiben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 22. 21:18

Összecsapások törtek ki január 21-én, kedden az indiai főváros központjában, az újdelhi régió előző nap ülősztrájkba kezdett főminiszterének hívei és a rendőrök között – derült ki a helyi televíziós híradásokból. A történtek után a politikus felfüggesztette tiltakozó akcióját.

A korrupció elleni harc hirdetése miatt széles körű társadalmi támogatottságot maga mögött tudó Arvind Kedzsrival hétfőn kezdett ülődemonstrációba a belügyminisztérium közelében, egy parkban tiltakozásul az országos kormány fennhatósága alá tartozó rendőrség bűnözéssel szembeni tétlensége miatt. Az összetűzések azután történtek, hogy Kedzsrival több száz feldühödött híve megpróbált átjutni az ülősztrájk helyszíne köré biztonsági okokból emelt úttorlaszokon.

A főminiszter nem sokkal később bejelentette: felfüggeszti az ülősztrájkot, mivel az állami hatóságok megígérték neki, hogy sürgősen vizsgálatot tartanak a rendőrségnél, amely Kedzsrival szerint képtelen gátat vetni a nők elleni erőszaknak.

„Hogy tud (Susil Kumar) Shinde belügyminiszter aludni, miközben annyi bűncselekmény történik Újdelhiben, mikor a nők nincsenek biztonságban Újdelhiben? Mi nem tárgyalunk" – mondta Kedzsrival a sajtó képviselőinek még azelőtt, hogy a sztrájk felfüggesztéséről döntött volna. Akkor azt is hangsúlyozta, hogy egészen addig folytatja tiltakozó akcióját, amíg a rendőrség ellenőrzése át nem kerül az újdelhi helyi törvényhozás fennhatósága alá.

Kedzsrival vasárnapig adott haladékot kérése teljesítéséhez, máskülönben – mint mondta – százezrek fogják ellepni az indiai főváros utcáit.

„Ha még egy nőt megtámadnak Újdelhiben, visszatérünk ide" – mondta az ülődemonstráció befejezése után a főminiszter.

A politikus szerint mind a rendőrség, mind pedig az azt ellenőrző belügyi tárca korrupt és tétlen intézmény, különösen a fővárosban legutóbb történt incidensek fényében. Példaként említette, hogy a rendőrök nem tudták elejét venni egyebek mellett annak sem, hogy a főváros szívében múlt héten csoportosan megerőszakoljanak egy dán nőt.

Az indiai politika „emelkedő üstökösének" tartott Kedzsrival vezette, 2012-ben alakult korrupcióellenes Ám Ádmi Párt (Átlagpolgárok Pártja, AAP) a tavaly decemberi újdelhi törvényhozási választáson a megszerezhető 70 képviselői helyből 28-at nyert el. Miután a legtöbb mandátumot – összesen 32-t – begyűjtő, az országos parlamentben egyébként ellenzékben ülő Bharatija Dzsanata Párt (BJP) elutasította a kisebbségi kormányzást, az AAP az országot irányító, ám itt csak 8 helyet szerző Indiai Nemzeti Kongresszus párttal (INK) alakított helyi kormányt az újdelhi körzetben.