Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összhaderőnemi légi- és űrhadviselési konferenciát rendeztek

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. október 24. 20:14

A közelmúltban rendezte meg éves  konferenciáját a NATO Összhaderőnemi Légi hadviselési tudásközpontja (Joint Air Power Competence Centre – JAPCC), amelynek Magyarország a 2005-ös megalapítása óta tagja.

A rekordszámú résztvevő mellett – 27 országból több mint háromszázan vettek részt a konferencián – a rendezvénynek rangot adott annak témája is. Az aktualitást és a rendező szervezet munkájának növekvő elismertségét jelezte a nagy számban megjelentek a legfelsőbb szintű NATO vezető és a tudományos szervezetek képviselői is.

Tod D. Wolters vezérezredes (aki más nemzeti beosztásai mellet a NATO Légierő Komponensének parancsoka és a JAPCC igazgatója is) házigazdaként üdvözölte a konferencia résztvevői között Steven M. Shepro altábornagyot, a NATO Katonai Tanácsának helyettes elnökét, Sir James Everard tábornokot, a Szövetséges Európai Erők parancsnokhelyettesét, valamint a haditengerészeti haderőnem képviseletében Clive CC Johnstone altengernagyot, a NATO haditengerészeti komponensének parancsnokát. A konferencia megnyitóján üdvözölte a résztvevőket Ralf Brauksiepe, a német védelmi minisztérium parlamenti államtitkára is.

1596040324

Magyarországot Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke képviselte, de a konferencia résztvevőinek sorában helyet foglalt a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke, Tömböl László nyugállományú vezérezredes is.

A rendezvényen elhangzott: a NATO és a szövetséges országok biztonsági környezete az utóbbi években jelentősen megváltozott. Mind a 2014-es walesi, mind pedig a varsói NATO csúcs magas prioritásként tárgyalta ezen változásokat, és az azokra adandó lehetséges válaszokat. Úgy tűnik, hogy  a nemzetközi terrorizmus térnyerése, valamint a tömeges migráció utóbbi években megjelent növekvő intenzitása egyre inkább arra kényszeríti a szövetséget, hogy a stabilitás biztosítása és fenntartása helyett visszatérjen az elrettentéshez.

A hibridhadviselés, a cyberteret érő növekvő fenyegetés, valamint az egyes országokban a  hagyományos és a nukleáris fegyverrendszerek fejlesztési törekvései vitát generálnak a szövetségen belül arról, hogy melyek a legeredményesebb eszközei a hatékony elrettentésnek.
Ezek a fenyegetések új dimenzióba helyezik napjaink biztonsági környezetét, és az azokra adandó válaszok nem képzelhetők el a múltban alkalmazott megoldásokkal.

1596040324

A konferencián kiemelték, ha a NATO visszatér a béke és biztonság garantálásának szerepéről a kollektív biztonság és elrettentés feladataihoz, akkor szükség van alapvető kérdések – mi is a hagyományos elrettentés; melyek azok a fenyegetések, amelyekre a szövetségnek választ kell adnia; mely fenyegetések ellen lehet fellépni a hagyományos elrettentés eszközeivel; mely eszközökkel tud fellépni a szövetség a nem-állami szereplők okozta fenyegetésekkel szemben; mi a szerepe a NATO légi haderejének a különböző esetekben – megválaszolására.

Ezekre a kérdésekre a konferencia négy panelben kereste a válaszokat. A rendezvény feldolgozott eredményeit a JAPCC a „Conference Proceedings 2017" című kiadványában fogja megjelentetni.