Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ott lesz a szíriai ellenzék főereje is Genfben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 19. 11:42

A szíriai ellenzék legfőbb ereje, a Szíriai Nemzeti Koalíció szombaton bejelentette, hogy részt vesz a Svájcban január 22-én, szerdán kezdődő nemzetközi békekonferencián.

A Genf-2 néven emlegetett tanácskozáson való részvételről Isztambulban egyeztetett a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló ellenzékiek külföldön működő ernyőszervezete. Az SZNK tagjai közül 58 támogatta a Montreux-ben kezdődő konferencián való részvételt, 14 szavazott ellene.

A voksolást órákig tartó heves vita előzte meg, a koalíció ugyanis megosztott volt abban a kérdésben, hogy egy asztalhoz ülhet-e a damaszkuszi kormány képviselőivel. Többen azzal érveltek, hogy a Genf-2 tanácskozáson való részvétel hiábavaló és lerombolná az SZNK maradék szavahihetőségét, amely a Szíriában harcoló azon fegyveres lázadók körében, akik elutasítják a tárgyalást. Nyugati politikusok ugyanakkor hosszú ideje győzködték a szervezetet, hogy vegyen részt a svájci konferencián.

Az SZNK múlt héten újraválasztott vezetője, Ahmad el-Dzsarba, Isztambulban kijelentette: az ellenzék úgy tekint a Genf-2 konferenciára, mint amelynek az egyetlen célja elmozdítani Bassár el-Aszad elnököt. A tárgyalások egyetlen célja eleget tenni a forradalom követeléseinek, és mindenekelőtt megfosztani minden hatalmától a mészárost (Aszadot) – hangoztatta Ahmad el-Dzsarba az SZNK bejelentése után.

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter pénteken Moszkvában már közölte, hogy a damaszkuszi kormány küldöttsége ott lesz a békekonferencián. Az Egyesült Államok és Oroszország szervezte, az ENSZ által felügyelt tanácskozás a remények szerint véget vet majd a csaknem három éve tartó polgárháborúnak, amely több mint 130 ezer emberéletet követelt és milliókat kényszerített otthonuk elhagyására.