Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztáni fegyveres behatolók ellen harcol Kasmírban az indiai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 3. 13:31

Az elmúlt évek legnagyobb létszámú, Pakisztánból behatoló fegyveres csoportja ellen harcol az indiai hadsereg – közölte egy magas rangú tábornok október 2-án, szerdán. Indiai tájékoztatás szerint az elmúlt évben megszaporodott a Pakisztánból történő fegyveres behatolások száma, de ezek a csoportok rendszerint öt vagy hat főből állnak.

Ezúttal viszont mintegy 30-40 állig felfegyverzett férfi hatolt át a Kasmírt elválasztó ellenőrző vonalon Keran körzetben, és kilenc napja a sűrű erdőségbe vette be magát. Ez az egyik leghosszabb eddigi kasmíri hadművelet – közölte sajtótájékoztatóján a térségbeli hadműveletekért felelős 15. indiai hadseregtest parancsnoka, Gurmit Szingh altábornagy.

A katonák csaknem tucatnyi fegyverest megöltek. Kedd éjjel újabb tízfős csoport próbált meg áttörni, hogy csatlakozzanak a határvonaltól mintegy 200-300 méterre, az indiai Kasmírban elrejtőzött társaikhoz.

Pakisztán egyelőre nem kommentálta az indiai bejelentést. Az iszlámábádi vezetés mindig tagadja, hogy segítené a fegyvereseket átkelni a megerősített határvonalon, és tárgyalásokra szólítja fel Indiát a több évtizedes vita rendezése érdekében.

India és Pakisztán az 1947-es függetlenné válás óta két háborút vívott egymással a vitatott fennhatóságú tartomány ellenőrzéséért.