Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztáni tálibok megöltek egy magas rangú katonatisztet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 19. 17:04

Pakisztáni tálib fegyveresek tüzet nyitottak egy katonai járműre február 18-án kedden, és megöltek egy őrnagyot, feltehetően azért, hogy semmi esély se legyen a béketárgyalások folytatására a pakisztáni kormánnyal.

A merénylet Pesavar közelében történt – közölte a pakisztáni hadsereg sajtófelelőse, hozzátéve, hogy három támadó is meghalt.

A kormány és a tálibok között nagyon nehezen megszervezett megbeszélések hétfőn kudarcba fulladtak, miután a tálib felkelők egy szárnya közölte, hogy kivégeztek 23 katonát.

Umar Hálid Hurraszáni, a Tehrik-e-Talibán Pakisztán (TTP) iszlamista szervezet mohmandi szárnyának vezetője video- és írásbeli üzenetében tudatta vasárnap éjjel a tömeges kivégzést, amelyet megtorlásnak mondott börtönökben megölt tálibokért, továbbá a hadsereg hadműveleteiért az afgán határ közelében, ahol zömmel tálib törzsek élnek.

A béketárgyalásokra menesztett kormányküldöttség kedden felkereste Navaz Sarif miniszterelnököt, és közölte: tagjai egyhangúlag úgy döntöttek, hogy nem tárgyalnak tovább a tálibokkal, mert semmi értelme. „A helyzet teljesen megváltozott a katonák kivégzése után" – idézte a Reuters brit hírügynökség a delegációt.

Sarif választási programjának sarkalatos pontja volt a tálibokkal folytatandó béketárgyalások ígérete, de mind ez idáig semmilyen eredményt nem sikerült elérnie. Sarif tavaly júniusban lett miniszterelnök.