Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szövetségesek is nagyra értékelik Magyarországot

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. február 19. 16:42

Takarékos gazdálkodás mellett is megindult a honvédelem rendszerének átfogó megújítása az elmúlt négy év folyamán – mondta el Siklósi Péter február 19-én, Budapesten.

Sajtótájékoztató keretében értékelte szerda délután az elmúlt négy év biztonság- és védelempolitikai területen elért eredményeit Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára és Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Siklósi Péter tájékoztatójában kiemelte: a kormányzati ciklus egyik kiemelt prioritása az államháztartási egyensúly megteremtése volt. Ennek jegyében a Honvédelmi Minisztériumban is a takarékos gazdálkodás kérdése állt a középpontban, ám a tárca a szűkös források ellenére is megkezdte a honvédelem rendszerének átfogó megújítását. Fontos eredmény volt a honvédelmi büdzsé 2004 óta tartó csökkenésének megállítása, illetve az elköteleződés a 2016-tól kezdődő folyamatos emelés mellett, az 1046/2012-es kormányhatározatban foglaltak alapján. A tervidőszak végére, 2022-re ennek jegyében a katonai költségvetés eléri majd a GDP-arányos 1,4 százalékot, amely megfelel az európai NATO-szövetségesek átlagának. A 2012 decemberében, másfél éves többlépcsős, széles körű szakmai, politikai és társadalmi egyeztetési folyamat végén elfogadott új Nemzeti Katonai Stratégia meghatározza a célkitűzéseket, irányokat, illetve hozzárendeli ezekhez a megfelelő eszközöket és forrásokat.

1595967337
Takács Szabolcs és Siklósi Péter

Hazánk folyamatosan magas szinten vett részt a nemzetközi missziókban, és kiemelt szerepet játszott az aktív béketámogató műveletekben a NATO, az Európai Unió, az ENSZ és az EBESZ keretei között, illetve a kétoldalú megállapodás alapján végrehajtott MFO-műveletben. Magyarország műveleti ambíciószintje továbbra is ezer fő, ezt a négy év átlagában tartottuk is. Szerepvállalásunkat a NATO is igen magasra tartja, az arányokat tekintve a szövetség élvonalában helyezkedünk el a műveleti szerepvállalás mértékét illetően. A legnagyobb figyelem természetesen az afganisztáni tevékenységre irányult az elmúlt években: bizonyos időszakban több mint ötszáz magyar katona teljesített szolgálatot a közép-ázsiai országban, amely létszám a művelet általános csökkentésével összhangban azóta fokozatosan csökkent. Ezzel párhuzamosan erőinket alapvetően a balkáni műveletekre csoportosítjuk át, elsősorban Koszovóba, kisebb mértékben Bosznia-Hercegovinába.

Az elmúlt négy évben megoldódott a harmadik 3D-s radartorony elhelyezésének régóta húzódó problémája is. Medinán mára befejeződött az építőipari műszaki kivitelezés, jelenleg már az átadási folyamat van soron. A tárca sikerrel tárgyalta újra a Gripenekre vonatkozó bérleti megállapodást, amelynek jegyében 2016-tól 2026-ig a korábbiaknál sokkal kedvezőbb feltételekkel használhatjuk majd a vadászgépeket. A Kecskeméten állomásozó tizennégy Gripen hadrafoghatósága ennek köszönhetően már most is nagyban növekedett, évente változó módon 300-500 órával több repülést teljesíthettek a gépek, mint azelőtt bármikor. Hazánk 2014-től Olaszország mellett légtérrendészeti feladatokat lát el Szlovénia felett, majd 2015-től bekapcsolódik a Baltikum légvédelmébe is.

Siklósi Péter a szövetségi politika kapcsán kiemelt jelentőséggel szólt a visegrádi együttműködésről. Mint mondta, a védelmi területen már a jelenlegi magyar elnökséget megelőző lengyel vezetés alatt megindult az együttműködés dinamizálása, a magyar elnökség pedig rendkívüli módon felgyorsította ezt. E téren a leglátványosabb, legfontosabb projekt a 2016-ban felállítandó V4-es EU-harccsoport működtetésére való felkészülés. A V4-ek miniszterelnökei kiadtak egy közös nyilatkozatot a védelem- és biztonságpolitika területén, és remélhetőleg márciusban elfogadásra kerül egy hosszú távú vízió is a védelmi együttműködést illetően. Egy döntés értelmében évente rendeznek majd visegrádi keretek között hadgyakorlatokat, de a védelmi tervezési és képességfejlesztési együttműködés szorosabbra vonása is megkezdődött, összhangban a NATO-ban, illetve az EU-ban is érvényesülő smart defence és pooling and sharing elvekkel.

1595967338
Takarékosság mellett is sikerült komoly eredményeket elérni

A további stratégiai partnerekkel is gyümölcsözőnek bizonyult a kapcsolat az elmúlt időszakban. Az Egyesült Államokkal kiemelten mély és eredményes a katonai-védelempolitikai együttműködés, a magyar−amerikai kapcsolatok egyik legsikeresebb dimenziója épp a katonai terület. Ennek egyik bizonyítéka, hogy hazánk 2010 óta több mint 35 millió dollárhoz jutott különböző amerikai pénzügyi alapokból, amelyet aztán különböző műveleti képességek fejlesztésére tudtunk fordítani. Emellett példaértékű az együttműködés Németországgal, Franciaországgal és Olaszországgal is. A keleti nyitással összhangban dolgozunk közösen például Kínával, Dél-Koreával és Mongóliával.

Siklósi Péter a további eredmények között megemlítette, hogy a honvédség az elmúlt négy év során kiemelkedő helytállást tanúsított a katasztrófavédelmi feladatokban is, továbbá szólt az önkéntes tartalékos rendszer kiépítéséről, a honvédelmi nevelés erősítéséről és a honvédhagyományok újjáéledéséről, illetve a tiszt- és altisztképzés megújításáról.

Takács Szabolcs többek között szólt a honvédelmi és a külügyi tárca példaértékű együttműködéséről, illetve hangsúlyozta: Magyarország a NATO külpolitikai dimenziójában is komoly elismerésnek örvend, hazánk beágyazottsága nagyon magas ebben az értékalapú, demokráciát tiszteletben tartó közösségben. Szintén kiemelte a szövetségi és regionális együttműködések fontosságát, illetve hazánk részvételét a nemzetközi missziókban, valamint az olyan folyamatokban, mint a tömegpusztító fegyverek terjedése elleni harc és a nukleáris leszerelés.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária