Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panetta szerint a szír kormány vegyi fegyvereket helyezett biztonságba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 30. 10:20

Szíriában a kormány megváltoztatta egyes vegyi fegyverek helyét, hogy nagyobb biztonságban tudja azokat – mondta szeptember 28-án, pénteken Leon Panetta amerikai védelmi miniszter.

Kanadai kollégájával, Peter MacKayjel Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján Panetta úgy fogalmazott: hírszerzési információk szerint az érintett helyeken „volt némi mozgás", amelynek célja az volt, hogy biztonságosabbá tegyék a vegyi fegyverek őrzését.

Hozzátette: csak korlátozott mértékű áthelyezésről van szó, a főbb helyek érintetlenek és biztonságosak maradtak.

Nyugaton széles körben elterjedt az a vélemény, hogy Szíria jelentős mennyiségű (több száz tonnányi) vegyi és biológiai fegyverrel, köztük ideggázzal is rendelkezik, elsősorban még az 1970-es évekből. Amerikai tisztviselők szerint a fegyvereket szétszórtan tárolják szerte az országban.

Július végén Bassár el-Aszad elnök rezsimje első ízben elismerte, hogy vannak ilyen eszközök a birtokában. A külügyi szóvivő akkor azzal is fenyegetőzött, hogy a kormány külső beavatkozás esetén be is veti ezeket. Egyértelművé tette mindazonáltal azt is, hogy saját állampolgárai ellen soha nem alkalmazna vegyi fegyvert.

Barack Obama amerikai elnök nemrégiben úgy nyilatkozott: nagyon súlyos következményei lennének, ha az amerikai vezetésnek tudomására jutna, hogy Szíria beveti, vagy áthelyezi a vegyi fegyverkészletét. „Mostanáig nem adtam parancsot katonai beavatkozásra. De ha azt látnánk, hogy vegyi fegyvereket helyeznek át vagy alkalmaznak, akkor más megoldáshoz kellene folyamodnom" – hangsúlyozta Obama egy augusztusi fehér házi sajtókonferencián.

A szíriai ellenzék már korábban azzal vádolta a rezsimet, hogy a fegyverek egy részét a határok közelébe helyezte át.

Panetta most – egy kérdésre válaszolva – azt is jelezte: információi nem elegendőek annak tisztázásához, hogy kerülhetett-e a készletből az Aszadék ellen fegyveresen harcoló ellenzékhez.