Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonacsapatok jelentkezését is várják a Rókaűzők

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. szeptember 30. 11:22

Ismét megrendezik október 13-án a Rókaűzők Váltófutóversenyt, amelyen az évek során egyre több és több egyenruhás – köztük katonákból álló – csapat méretteti meg magát. A szervezők idén is várják a Magyar Honvédség vállalkozó kedvű, küzdeni akaró tagjait a versenyen.

Az 1995 óta minden évben megrendezett sporttalálkozó útvonala hagyományosan Kaposvár és Pécs között, a Zselicen és a Mecseken át fut, a táv mintegy 72 kilométer. Ezt a tizenkét fős csapatokban induló résztvevők tizenkét különböző hosszúságú – 3 és 12 kilométer közötti – szakaszra osztva futják be, hogy mindenki megtalálja a maga számára legmegfelelőbbet. Egy-egy csapat négy hölgyből és nyolc férfiból áll.

1595942200

„Tizenkét fős vegyes csapatok indulnak a versenyen különböző távokon, így akár teljesen eltérő felkészültségű futókból, illetve nőkből és férfiakból is áll egy-egy csapat" – mondja a honvedelem.hu érdeklődésére Pintér Attila főszervező, számos országos futóverseny műsorvezetője, aki a katonafutók körében sem számít ismeretlennek. E kapcsolatoknak köszönhetően a tavalyi versenyen már öt egyenruhás csapat indult: nem csak katonák, hanem tűzoltók, rendőrök és büntetés-végrehajtási dolgozók is megmérettették magukat.

Az emelkedő tendencia idén remélhetőleg folytatódik: a katasztrófavédelem sporttisztjeinek országos értekezletén már elfogadták azt a javaslatot, hogy a jövő évtől kezdve a Rókaűzők legyen a csapatbajnokságuk, és számos katonai, illetve rendőri alakulat is jelezte részvételi szándékát. Pintér Attila terve e jelleg további kidomborítása. „Az álmom egyfajta sportági találkozó, az, hogy ez a verseny legyen az egyenruhások országúti futó csapatbajnoksága. Ezt már csak a verseny jellege is indokolná, hiszen a futás minden szervezet kiképzési feladataiban jelen van, azon kívül a megmérettetés mind a felkészülés, mind a verseny során parancsnoki munkát igényel" – mondja a főszervező.

Legalább húsz benevező csapat esetén a szervezők külön kategóriában hirdetnek eredményt az egyenruhásoknak.
Maga a verseny egyébként igazi csapatmunkát igényel, hiszen a távot tizenkét fős váltóban kell teljesíteni, de egyben egyéni kihívást is jelent a sportolók számára. A tornán van középiskolás és egyetemi kategória is, a csapatokban pedig a hivatásos állományúakat is foglalkoztató szervek teljes személyi állománya részt vehet.

A www.rokauzok.hu oldalon minden információ megtalálható a versenyről, és ugyanitt nevezni is lehet.