Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Phenjan katonai csapással fenyegeti Szöult

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 19. 17:04

Észak-Korea október 19-én, pénteken katonai csapást helyezett kilátásba Dél-Korea ellen arra az esetre, ha dél-koreai jogvédő aktivisták a következő hetekben léggömbök segítségével röplapokat szórnak a területére.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség által ismertetett közlemény szerint Phenjan előzetes figyelmeztetés nélkül csapást fog mérni a szomszédos államra, ha onnan az aktivisták politikai propagandaszövegeket tartalmazó röplapokat jutatnak el Észak-Korea területére. E csapást a „nyugati fronton" fogják végrehajtani – olvasható a közleményben. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint ez arra való utalás, hogy az említett helyszínről az észak-koreai tüzérség képes Szöult is elérni.

Korábban – így tavaly októberben is – dél-koreai jogvédő aktivisták már hajtottak végre ilyen akciókat, vagyis az észak-koreai légtérbe juttatott léggömbök révén a phenjani diktatórikus rendszer elleni fellépésre buzdító röplapokat szórtak le. Akkor a léggömbök csaknem 200 ezer Phenjan-ellenes röplapot és egydolláros bankjegyet szállítottak át a határon. A dél-koreai jogvédők rendszeresen leszögezik: a phenjani fenyegetések nem tántorítják el őket, és folytatják propagandakampányukat, hogy felkelésre sarkallják az észak-koreaiakat az önkényuralom ellen.

Most nyáron azonban a dél-koreai védelmi minisztérium panaszolta, hogy Észak-Korea tizenkét év szünet után újból propagandaröplapokat szállító léggömböket küldött Dél-Koreába. A röplapok bírálják Dél-Koreát, mert állítólag ügynököt küldött Észak-Koreába, hogy elpusztítsa Kim Ir Szen szobrait. Phenjan azt is felrótta Szöulnak, hogy Dél-Koreában elítéltek egy Észak-Koreát támogató embert, mert törvénysértő módon hivatalos engedély nélkül látogatott északra.

Címkéktüzér