Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pokolgépek robbantak egy nigériai mecsetben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 17. 19:39

Több tucat ember halt meg öngyilkos merényletekben október 15-én, csütörtök este és péntek reggel egy nigériai mecsetben, valamint attól nem messze egy másik épületben – közölték szemtanúk, a rendőrség és a mentők.

A csütörtök esti merénylők két pokolgépet robbantottak fel szinte egy időben az ország északkeleti részén lévő Maiduguri város egyik mecsetében. Az imaházban tartózkodók mind meghaltak – közölte az egyik szemtanú, aki a nigériai hadsereget támogató egyik terrorellenes milícia tagja. Más szemtanúk elmondták, hogy a támadók úgy viselkedtek, amikor bementek a mecsetbe, mintha ők is hívek lennének.

Egy egészségügyi forrás szerint a mecsetben 29-en haltak meg.

Péntek reggel három nő robbantotta fel magát egy épületben, Maiduguri egyik peremkerületében, és a sajátjukon kívül négy ember halálát okozták, 17-en pedig megsebesültek.

Eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként, de Maiduguri, amely Borno szövetségi állam székhelye, a Boko Haram iszlamista terrorszervezet egyik fő működési területe Nigériában. Tagjaik az utóbbi hónapokban megsokszorozták a civilek elleni támadásokat, amelyeket egyre inkább öngyilkos merénylők hajtanak végre, de egyes esetekben előre telepített pokolgépet robbantanak fel.

A Boko Haram legalább 17 ezer ember halálát okozta, és két és fél millió lakost űzött el otthonából főleg Nigéria északkeleti részén, de Csádban, Kamerunban és Nigerben is 2009 óta.