Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Politikai megoldást sürget Jemenben az ENSZ főtitkára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. április 4. 20:05

Politikai megoldás elérésére szólította fel a jemeni polgárháborúban szemben álló feleket április 3-án Genfben António Guterres ENSZ-főtitkár azon a konferencián, amelyet a délnyugat-ázsiai ország javára történő adományozás érdekében szerveztek.

Guterres felszólította a nemzetközi közösséget, hogy növelje segélyadományait a nélkülöző jemeni lakosság számára. Hangoztatta, hogy a negyedik éve tartó konfliktusban sürgős segítségre van szüksége a 22 milliós országnak, amely az arab világ egyik legelmaradottabb, legszegényebb állama.

„Jemen világviszonylatban a legnagyobb humanitárius válságövezet" – mondta Guterres az adományozói konferenciát megnyitó beszédében. 8,4 millió ember nem tudja, hogy honnan jut élelmiszerhez. Sokan nem férnek hozzá tiszta ivóvízhez. Csaknem hárommillió öt éven aluli gyerek alultáplált – mondta a főtitkár. „Tízpercenként meghal egy gyerek olyan okokból, melyek elkerülhetők lennének" – sorolta.

Guterres katasztrofálisnak nevezte a negyedik évébe lépett polgárháborús helyzetet Jemenben. „Nemzetközi támogatással azonban meg tudjuk és meg kell akadályozni, hogy az ország egy hosszú távú tragédiába csússzon" – tette hozzá. A fórum célja, hogy ígéreteket kapjanak pénzadományokra az idei, 2,96 milliárd dolláros humanitárius terv megvalósítására. Elmondta, hogy a legutóbbi ígéretek az igényelt összeg 40 százalékát fedezik. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek 930 millió dollárt ígértek. Más államok 300 millió dollárra tettek ígéretet.

Guterres szorgalmazta, hogy minden érintett fél haladéktalanul lépjen kapcsolatban Martin Griffithszel, az ENSZ jemeni különmegbízottjával. Egyben sürgette, hogy tartsák nyitva a jemeni kikötőket a humanitárius és kereskedelmi célú rakományok előtt, különösen az élelmiszer-, gyógyszer- és az üzemanyag-szállítmányok számára. Mint mondta, a főváros, Szanaa létfontosságú repülőterét is nyitva kell tartani.

Abdul Malik al-Mehlafi jemeni külügyminiszter is azt mondta, a felek tárgyaljanak újra egymással, hogy rendezzék a háború befejezésével, a biztonsággal kapcsolatos kérdéseket. Mint mondta: céljuk, hogy elérhetők legyenek a kikötők és a repterek a humanitárius szállítmányok számára.

A koldusszegény arab-félszigeti országban több mint három éve pusztító polgárháború dúl, amelynek eddig már több mint 10 ezer halálos áldozata volt. Jemenben egy Szaúd-Arábia által vezetett koalíció küzd az Irán által támogatott síita húszi lázadók ellen.