Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Porosenko a Nemzeti Gárda parancsnokát jelölte védelmi miniszternek

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. október 14. 10:22

A Nemzeti Gárda parancsnokát, Sztepan Poltorakot jelölte a megüresedett védelmi miniszteri tisztségre október 13-án, hétfőn Petro Porosenko ukrán államfő.

Az UNIAN hírügynökség tájékoztatása szerint az államfő a parlament elé terjesztette jóváhagyásra az új védelmi miniszter kinevezését. A törvényhozás várhatóan kedden fog róla szavazni.

Porosenko vasárnap fogadta el Valerij Heletej védelmi miniszter lemondását, eleget téve a tárcavezető kérésének.

A július 3-án kinevezett Heletejt az utóbbi hetekben számos bírálat érte a kelet-ukrajnai helyzet kezelése miatt, egyes vélemények szerint tétlensége vezetett a több mint száz ukrán katona halálát okozó ilovajszki tragédiához.

Poltorak február óta már a negyedik vezető a védelmi tárca élén.

Az ukrán parlament március közepén fogadta el a Nemzeti Gárda újbóli létrehozásáról szóló törvényt (a fegyveres alakulat 1991-2000 között működött Ukrajnában, Leonyid Kucsma akkori elnök oszlatta fel). A fegyveres alakulat parancsnoka Poltorak lett.

A törvény 60 ezer főben határozta meg a gárda létszámát azzal, hogy szükség esetén parlamenti döntéssel növelhető.

Az alakulat létrehozása része volt a belügyminisztérium alá tartozó egységek reformjának. Napokkal előtte számolták fel a rohamrendőri feladatokat is ellátó, a demonstrálókkal szembeni brutális fellépései miatt hírhedtté vált Berkut különleges belügyi alakulatot.

A gárda tevékeny szerepet vállalt az úgynevezett „terrorellenes hadműveletben" a kelet-ukrajnai szakadárok ellen.