Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Porosenko az orosz fogságban lévő ukrán pilótanő szabadon engedését kéri

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 5. 12:35

Petro Porosenko ukrán elnök március 4-én, szerdán arra kérte a kijevi látogatáson tartózkodó Matteo Renzi olasz miniszterelnököt, hogy járjon közbe Vlagyimir Putyin orosz elnöknél az Oroszországban gyilkossággal vádolt ukrán pilótanő, Nagyija Szavcsenko szabadon bocsátása érdekében.

„Külön felvetettem Szavcsenko ügyét" – mondta Porosenko a Renzivel lezajlott tárgyalások után rendezett közös sajtóértekezleten. „Mint ismeretes, levelet küldtem Putyin elnöknek azzal a kéréssel, hogy haladéktalanul engedjék szabadon Szavcsenkót, egyebek között egészségi állapota miatt, és arra kértem az (olasz) miniszterelnököt, vesse fel ezt a kérdést, és segítsen megoldani ezt a kényes ügyet".

Porosenko január 28-án közölte, hogy levelet írt az orosz elnöknek, és azóta is várja a választ.

Múlt héten az orosz államfő mellett működő Emberi Jogi Tanács egyik tagja megerősítette, hogy a tavaly júliusban elfogott, és a börtönben éhségsztrájkot folytató Szavcsenko „a következő napokban bármikor meghalhat".

A katonanőt azzal vádolják Oroszországban, hogy köze volt annak a két orosz tévésnek a halálához, akik tavaly nyáron Luhanszk megyében, aknatűzben vesztették életüket. Az orosz szövetségi nyomozóhatóság szerint Szavcsenko, az Ajdar ukrán fegyveres csoport Mi-24-es helikopteren szolgáló pilótanője továbbította az ukrán fegyvereseknek az orosz tévések tartózkodási helyének koordinátáit.

Szavcsenko fogva tartása óta nagy népszerűségnek örvend Ukrajnában, ahol a 2014. októberi parlamenti választásokon képviselővé választották. Hétfőn Porosenko az „Ukrajna hőse" címet ítélte meg neki.

A szerdai sajtótájékoztatón Renzi kifejtette, támogatja a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó európai béketörekvéseket. Leszögezte, Róma teljes mértékben elkötelezett a kelet-európai ország szuverenitásának és területi integritásának megőrzése mellett.

Az olasz miniszterelnök, aki csütörtökön Putyinnal egyeztet Moszkvában, megjegyezte, az olasz vállalatok készek arra, hogy részt vegyenek az ukrán privatizációs törekvésekben.

A Moszkvával hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló és az orosz gázellátásra erősen támaszkodó Róma elkötelezettségét a nyugati kormányok kelet-ukrajnai erőfeszítései iránt korábban többször megkérdőjelezték.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább hatezer ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, nagyjából tízezren pedig megsebesültek.