Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnoki felkészítések

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2015. március 5. 13:41

Század-, szakasz- és rajparancsnoki felkészítést tartottak a közelmúltban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

1595988931

A három hétig tartó tanfolyamot alapvetően a 62. Lövészzászlóalj bázisán megalakított zászlóaljharccsoportba (ZHCS) beosztott állomány részére szervezték, kiegészítve a helyőrségben ilyen jellegű felkészítésen még részt nem vett személyekkel. A módszertani foglalkozásokat a hamarosan megkezdődő ZHCS összekovácsolása érdekében tartották, hogy már a felkészítés kezdete előtt  egységesítsék a kiképzési foglalkozások tervezési, szervezési és levezetési feladatait, okmányrendszereit.

A programok − amelyeket főleg a zászlóalj parancsnoka tartott − a századparancsnokok egyhetes elméleti felkészítésével kezdődtek, túlnyomó többségükben harcászat témakörben. Ezt követően az imént említett témakörhöz hasonlóan zajlott a szakaszparancsnokok képzése, szintén egy héten keresztül.

1595988931

Az utolsó héten a rajparancsnokok felkészítése már inkább gyakorlati jellegű volt. Az alapvető elméleti ismeretek átismétlése után a közel száz főből álló állomány különböző harcászati gyakorlati módszertani foglalkozásokon − körletfoglalás, átvizsgálás, támadás, védelem − vett részt a 4. számú gyakorlótéren. A dóci lőtéren, lőkiképzés témakörökben megtartott módszertani jellegű foglalkozáson egyéni és harcászati gyakorlattal egybekötött rajkötelék-védelem lőgyakorlatot néztek meg a résztvevők.

1595988931

Fotók: a szerző felvételei