Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Porosenko új embert jelölt a védelmi tárca élére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 3. 23:54

Új embert, Valerij Heletejt jelölte a védelmi tárca élére Petro Porosenko ukrán államfő. A törvényhozás július 3-án, csütörtökön jóváhagyta az új miniszter kinevezését.

A 46 éves vezérezredes, aki az utóbbi hónapokban a közvetlenül az elnöknek és a parlamentnek alárendelt ukrán kormányőrség élén állt, Mihajlo Koval ügyvivő ukrán védelmi minisztert váltja ebben a tisztségben.

Heletej Kárpátalján született, 2007 és 2009 között, valamint 2014 márciusától állt a kormányőrség élén, közben belügyi szerveknél dolgozott.

„Az új emberek az ukrán fegyveres erőkben hozzájárulhatnak a hadsereg helyzetének javításához és az évek óta működő korrupciós sémák felszámolásához" – mondta az államfő a parlament ülésén az új miniszter bemutatásakor.

„Ígérem, hogy védelmi miniszterként az önök támogatásával mindent megteszek honfitársaik biztonságának a szavatolása érdekében. Ígérem, hogy biztosítjuk országunkban a nyugalmat és a rendet, helyreállítjuk országunk területi épségét és szuverenitását. Meggyőződésen, hogy Ukrajna győzni fog. Higgyék el, a győzelmi felvonulás minden kétséget kizárólag az ukrajnai Szevasztopolban lesz" – mondta Valerij Heletej.

Az államfő a parlamentben azt is bejelentette, az 52 éves Viktor Muzsenko altábornagy lesz a hadsereg vezérkari főnöke. „Hősies magatartást tanúsított (a szakadárok elleni) terrorellenes műveletben, stratégiai gondolkodással rendelkező tábornok, feltétlen tekintély az állomány körében, valódi szakember és ukrán hazafi" – mondta Muzsenkóról az államfő.