Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyin utasítást adott az ukrán hadsereg Krím félszigeten maradt fegyverzetének visszaadására

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 29. 17:33

Az orosz elnök március 28-án, pénteken méltatta a hadseregnek a Krím feletti orosz fennhatóság helyreállításában tanúsított „új képességeit”, és utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert a Krímet elhagyó ukrán katonák hátramaradt fegyverzetének visszaszolgáltatására.

Vlagyimir Putyin új beosztásba helyezett és előléptetett magas rangú tisztekkel találkozott az orosz fővárosban. Az elnök azt is hangoztatta felszólalásában, hogy a nemrég lezajlott krími események „komoly vizsgát" jelentettek az orosz fegyveres erők számára. Megköszönte az orosz fekete-tengeri hadiflotta parancsnokságának és katonáinak, valamint a „félszigeten elszállásolt" további egységek katonáinak „a kitartást és személyes bátorságot".

Az orosz államfő dicsérte az orosz katonák szilárd erkölcsi tartását és azt mondta, hogy az ő szakmai tudásuknak köszönhetően kerülhették el a „provokációkat és a vérontást, valamint a krími népszavazás békés és szabad lebonyolítását".

Megfigyelők szerint az orosz államfő ezzel burkoltan, de elismerte, hogy Moszkva saját katonai erejének közreműködésével vette át az ellenőrzést a Krím félsziget felett. Vlagyimir Putyin február végén felhatalmazást kapott az orosz parlament felsőházától a fegyveres erők ukrajnai bevetésére, de az államfő többször is azt állította, hogy erre nem került sor.

A krími referendumon szavazók mintegy 97 százaléka voksolt március 16-án a terület Oroszországhoz csatlakozására, amely a múlt pénteken Moszkvában jóváhagyott megállapodással az orosz törvények szerint hatályba lépett.

Az előléptetett tisztekkel tartott moszkvai találkozón Szergej Sojgu védelmi miniszter arról tett jelentést az orosz fegyveres erők főparancsnoki tisztét is betöltő államfőnek, hogy befejeződött az ukrán hadsereg Kijevhez hű egységeinek a Krím félszigetről való kivonulása. Közölte, hogy „az orosz hadsereghez átállt valamennyi hajón és egységnél megtörtént a(az ukrán és orosz) nemzeti jelképek cseréje". Sojgu engedélyt kért a Kijevhez hű egységek fegyverzetének és haditechnikájának átadására Ukrajna számára. Az államfő kérdésére pontosította, hogy hadihajókról és a katonai légierő eszközeiről is szó van.

Az orosz államfő az ukrán hadseregtől és a belügyi egységektől az orosz fegyveres erőkhöz és rendvédelmi szervekhez átállt emberek tiszteletére és tapasztalataik „lehető legnagyobb mértékű felhasználására" szólított fel. Hangsúlyozta, hogy anyagi és társadalmi megbecsülésüket az orosz szintre emelik fel, s hozzátette, hogy az orosz katonatisztek juttatása négyszer magasabb az ukránokénál.

Azt is kiemelte, hogy tiszteletben tartják az ukrán katonáknak és a rendvédelmi szervek dolgozóinak a döntését, akik „visszatérnek Ukrajnába".