Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Radikálisokat öltek Algériában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 20. 19:38

Az algériai hadsereg azt közölte május 19-én, kedden, hogy az ország északi részén, Buira tartományban megölt 22 szélsőségest egy akcióban, amelyet az elmúlt húsz év legjelentősebb terrorellenes műveletének tart. Egy biztonsági forrás közlése szerint a katonák bekerítették az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) nevű észak-afrikai terrorcsoport 30 fegyveresét, és 22-t megöltek közülük.

A többi dzsihadista után még tart a hajtóvadászat – tette hozzá a forrás a TSA francia nyelvű hírportál jelentése szerint. A műveletben a hadsereg automata fegyvereket, lőszereket és más haditechnikai eszközöket foglalt le. Az algériai Ennahar TV közben idézte a hadsereg egyik tisztjét, aki azt mondta, hogy a célba vett terroristacsoport tagjai egy tanácskozásra gyűltek össze, amelyen fegyveres támadásokat akartak kitervelni.

Az algériai biztonsági helyzet jelentős javulása ellenére a kormány változatlanul arról beszél, hogy a fővároshoz közeli Bumerdesz, Tízi-Úzu és Buira tartományok erdeiben továbbra is bujkál néhány, az AQIM-hoz és az Iszlám Állammal szövetséges, Kalifátus Katonái nevű csoporthoz tartozó szélsőséges.

Az al-Kaidához köthető szervezetek harcosai köztudottan jelen vannak Algériában, többnyire annak északi, hegyvidéki térségeiben, de az ország 1990-es években lezajlott, iszlamista lázadókkal vívott háborújának lezárulta óta viszonylag ritkán hajtanak végre fegyveres támadásokat.

Azóta Algéria a Nyugat egyik kulcsfontosságú partnerévé vált az észak-afrikai lázadások ellen folytatott hadműveletekben, így fontos résztvevőjévé vált a Mali északi részében, valamint a szomszédos Líbiában vívott harcoknak.