Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakkába menekülhetett az Iszlám Állam vezetője

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 18. 19:56

Leverték azt a lázadást, amely az úgynevezett iszlamista rendőrség parancsnokának vezetésével tört ki Moszulban Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam (IÁ) vezetője ellen, aki állítólag a dzsihadisták szíriai bástyájába, Rakkába menekült át a terrorszervezet iraki fellegvárából – jelentette október 17-én, hétfőn az asz-Szumaríja pánarab televízió Ninive tartománybéli forrásokra hivatkozva.

A televízió úgy tudja: az al-Bagdadihoz hű elit alakulatok néhány órás összecsapásokat követően leverték a puccskísérletet a városban, megölve a felkelés élén álló moszuli Abu Uszmánt és néhány követőjét, akihez hű erők korábban az Iszlám Állam több létesítményét is megtámadták. A dzsihadisták helyreállították ellenőrzésüket Moszul felett. Az Iszlám Állam Uszmán több tucat munkatársát végeztette ki a város központi terein.

Al-Bagdadi a lázadás kitörésekor felszólította a neki közvetlenül alárendelt elit egységeket, hogy törjék le a felkelést, és öljék meg az iszlamista rendőrség hét vezetőjét.

A rendelkezésekre álló értesülések szerint a dzsihadisták katonai parancsnokait szállító gépkocsikonvojt, amellyel al-Bagdadi is utazott, a Washington vezette szövetség harci repülőgépei vették tűz alá al-Gabat térségében. A bombázás több tucat szélsőségessel végzett, köztük Abu Músza al-Magribivel, az Iszlám Állam vezetőjének egyik közeli bajtársával is – közölte a televízió.

Egyéb részletet azonban nem közöltek, így nem tudni, hogy al-Bagdadi hogyan menekült meg a légicsapás elől.

Az al-Arabíja televízió arról számolt be, hogy az Iszlám Állam egy másik magas rangú tisztségviselőjével is végeztek. Az Ahmed Hattab néven azonosított férfi vezette a dzsihadisták biztonsági szolgálatát Moszul déli részében.