Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ez nem is olyan könnyű ám!”

Szöveg: Bencsik Mónika hadnagy |  2016. október 18. 18:50

Az MH Altiszti Akadémia adott otthont az Országos Haditorna Verseny Pest megyei selejtezőjének október 12-én, szerdán. 

1596021655

„Érezzék magukat nagyon jól nálunk, küzdjenek, és jöjjenek vissza jövőre is!" – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az Országos Haditorna Verseny Pest megyei fordulóját Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka.

Szombati Alexandra hadnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) budapesti központjának toborzó tisztje köszöntötte a tizenhárom, egyenként négyfős csapatot, majd rövid eligazítás után kezdődhetett a megmérettetés.

A fiatalok öt ponton adtak számot rátermettségükről: 13+1 kérdéses honvédelmi totó, légpuska-lövészet, kézigránát-dobás, távolságbecslés és mátrixfutás szerepelt a feladatok között.

1596021655

A lövészetnél és a gránátdobásnál „jutalmaztak" is az állomásfőnökök: sikertelen találat esetén egy-egy büntetőkört kellett futnia a diákoknak. Az utolsó versenyszám a gépkarabélyos váltófutás volt, amelyet gumikarabéllyal teljesítettek a versenyzők. A 400 méteres táv után ki-ki a megmaradt levegőmennyiségének megfelelő hangerővel adta társai tudtára, bizony nem olyan egyszerű ez a művelet, és a fegyver jóval nehezebb, mint amilyennek tűnik.

A közös ebéd után következett az eredményhirdetés, ahol egy különdíjat is kiosztottak a szervezők: Vitár Zsolt alezredes a Pest Megyei Védelmi Bizottság nevében adta át a legjobb lőeredményt elérő csapatnak járó különdíjat. Az arany-, ezüst- és bronzérmes csapatok jutalmát Ignáth Tibor alezredes, az MH KIKNYP fővárosi központjának parancsnoka és Szatai Zsolt őrnagy, az MH Altiszti Akadémia Kiképzési Főnökség főtisztje osztotta ki. Senki nem ment azonban haza üres kézzel: mindenkinek egy-egy ajándékcsomaggal kedveskedtek a szervezők.

1596021656

A dobogó legfelső fokán álló csapat pedig a mai teljesítményével kvalifikálta magát az országos döntőbe, amelyet 2017 tavaszán rendeznek meg.

1. helyezett: Gödöllői Református Líceum, Líceum II. csapat
2. helyezett: Eötvös József Szakképző Iskola, Táposok csapat
3. helyezett: Ungváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola, Military Racers csapat

A legjobb lövészek különdíja: Kardos István Általános Iskola és Közgazdasági Szakközépiskola, Kardos csapat

Fotó: a szerző felvételei