Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakkát támadja a szíriai légierő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 19. 12:28

A szíriai légierő vadászbombázói augusztus 18-án, hétfőn folytatták az egy nappal korábban kezdett támadásaikat az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita milícia állásai ellen az iszlamisták erősségének számító Rakka tartományban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Vasárnap 43 rajtaütésben 31 dzsihadista és nyolc civil vesztette életét. Hétfőn a harci gépek 14 esetben lőtték rakétákkal a szélsőségesek állásait. A hétfői csapások áldozatainak száma még nem ismeretes.

A vadászbombázók egyik fő feladata a Tabka város környékén lévő katonai repülőtérre nehezedő nyomás csökkentése. A reptér a tartományban az utolsó hely, amelyet még tartanak a kormányerők.

A szíriai rajtaütésekkel párhuzamosan az amerikai légierő is támadja a milíciát Irakban, ahol sikerült visszafoglalni az Iszlám Államtól a moszuli gátat a Tigris folyón. A gátnak és környékének az aknamentesítése hétfőn folytatódott.

Az IÁ egy Twitter-üzenetben azt állította, hogy az összecsapásokban megölt több tucat kurd harcost és 170-et foglyul ejtett. Más forrás a hírt nem erősítette meg.

A gát állandó karbantartást igényel – figyelmeztettek szakértők. Ha átszakad, közel húsz méter magas víztömeg zúdul a sűrűn lakott folyóvölgy településire, köztük a másfél milliós Moszulra.