Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rálőttek a dél-koreaiak egy észak felől besurranó drónra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 14. 21:18

Dél-Korea figyelmeztető lövéseket adott le január 13-án, szerdán egy drónra, amely észak felől átrepült a közös határon, majd visszatért – közölte a hadsereg. Ezenkívül Szöul szerint Észak-Korea szitkozódó röpiratokat úsztatott le délre.

A dél-koreai hadsereg katonái gépfegyverből legalább kéttucatnyi lövést adtak le arra a pilóta nélküli repülőgépre, amely a két országot elválasztó szárazföldi tűzszüneti vonal nyugati felén lépett be a dél-koreai légtérbe, és megközelített egy katonai őrposztot. A figyelmeztető lövések után a pilóta nélküli gép visszatért Észak-Koreába – olvasható a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményében.

A phenjani rezsim közben több ezer olyan röpiratot úsztatott le a határon át, amelyen „veszett kutyáknak" nevezi a szöuli vezetőket, és felszólítja a dél-koreai kormányt, hogy hagyjon fel határ menti hangszórós propagandaüzenetek közvetítésével. A röpiratokra Szöulban és a fővárost körülvevő tartományban találtak rá kedden és szerda reggel.

Dél-Korea múlt pénteken újította fel a hangszórós propagandaüzenetek közvetítését a határon át Észak-Koreába, válaszul arra, hogy Phenjan két nappal korábban, január 6-án végrehajtotta immár negyedik kísérleti nukleáris robbantását. A déliek hangszórós propagandájára válaszul az északiak is belekezdtek egy hasonlóba, de az északi hangszórók teljesítménye sokkal kisebb. A hangszórók üzenetei a határtól akár tíz kilométeres távolságban is hallhatók Észak-Koreában.