Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen: a NATO-szövetségesek a szolidaritás szellemében összetartanak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 5. 9:56

Oroszország az ismételt felszólítások ellenére továbbra is megsérti Ukrajna területi integritását és szuverenitását, ami komoly hatással lehet az euroatlanti térség biztonságára és stabilitására – közölte március 4-én, kedden Anders Fogh Rasmussen a NATO-szövetségesek rendkívüli tanácskozását követően.

A tanácskozást Lengyelország kezdeményezte a NATO-t létrehozó washingtoni szerződés negyedik cikkére hivatkozva. E cikk azt teszi lehetővé, hogy bármelyik szövetséges politikai konzultációt kezdeményezzen a tanácsban, ha területi egységét, politikai függetlenségét vagy biztonságát fenyegetve érzi.

„A szövetségesek az erős szolidaritás szellemében összetartanak ebben a súlyos válságban" – jelentette ki Rasmussen.

A főtitkár közölte, hogy a NATO folytatja és fokozza a válság biztonságpolitikai következményeinek alapos elemzését, és a tagállamok összehangolják lépéseiket és folyamatosan egyeztetnek majd egymással.

A NATO minden erőfeszítést támogat, amely a válság békés megoldását célozza a nemzetközi joggal összhangban – áll a szövetségesek tanácskozását követően kiadott közös nyilatkozatban.

Az Észak-Atlanti Tanács ülését követően nevük elhallgatását kérő diplomaták úgy nyilatkoztak, hogy az elemzés fokozása azt jelenti, hogy a szövetség folyamatosan, szorosan figyelemmel kíséri majd a fejleményeket, és a 28-ak folyamatosan egyeztetnek majd, és rendszeres párbeszédet fognak folytatni nagyköveti szinten Ukrajnával is. Az egyik diplomata külön kiemelte annak fontosságát, hogy a NATO nyitva hagyta a párbeszéd lehetőségét Oroszországgal, és hajlandóságot mutatott az egyeztetésre a NATO-Oroszország Tanács keretében, amelyet az oroszok el is fogadtak.

Arról viszont a mai egyeztetéseket ismerők közül senki nem óhajtott nyilatkozni, hogy a szoros figyelemmel kísérés milyen konkrét katonai intézkedéseket jelent majd, erre a kérdésre kivétel nélkül minden NATO-forrás és diplomata kitérő választ adott, nem kommentálták, hogy ez hírszerző vagy felderítő tevékenységet, az abból származó információk megosztását jelentheti-e.

Az egyeztetések már szerdán folytatódnak. Diplomáciai források úgy nyilatkoztak, hogy a jelenlegi tervek szerint reggel kilenckor ülnek össze ismét a NATO-tagok, majd kora délután a NATO 28 tagja az Európai Unió 28 tagjával tart nagyköveti szintű, informális egyeztetést az ukrán helyzetről, a délután későbbi szakaszában pedig a NATO-Oroszország Tanács ülése van kitűzve.

Jiry Sedivy cseh NATO-nagykövet a megbeszéléseket követően a NATO-központban úgy nyilatkozott, hogy a szövetségesek egyhangú támogatásukról biztosították a lengyel kezdeményezést. Sedivy egyúttal úgy vélekedett, hogy az ukrajnai események destabilizáló hatással lehetnek az euro-atlanti térségre. A cseh diplomata azt is elmondta, hogy Lengyelország nem nevezett meg konkrét fenyegetést, amiatt kérte a 4. cikk életbe léptetését, mert úgy ítélte meg, hogy a kialakult helyzet általánosságban destabilizáló tényező, különösen a térségre nézve.