Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Napilapok a világháború tükrében – 1914. március 5.

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. március 5. 10:51

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Most induló sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

1914. március 5-én szinte minden napilap címoldalon hozza a hírt: Oroszország próbamozgósítást rendez áprilisban. A Pesti Napló így ír: „Most Oroszország rendez próbamozgósítást, szerinte tisztán gyakorlás céljából, de fél százmillió költséggel, s tüntető célzattal. Bécsben erre félreverik a harangokat."

Az oroszoktól való félelmet az újság szerint alátámasztja az, hogy nemcsak gyakorlásról van szó, mert tudni lehet, hogy az orosz hadsereg harminc új hadtestet is létre kíván hozni. Éppen ezért a Monarchia is megteszi óvintézkedéseit: mozgósítja tartalékosait, „persze szintén csak hadi kiképzés céljából"  – fogalmaz a Pesti Napló.

A Népszava március 5-i száma a német katonai sajtóra hivatkozik, idézve belőle azt állítja, hogy az orosz próbamozgósítás valós, és 105 millió rubelbe kerül. Ám az orosz fél tagadja, hogy ennek bármilyen politikai jelentősége is lenne, mindössze csak az éves kiképzési tervet kívánják teljesíteni.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595967959

1914 márciusi újságok
Címkéklapszemle