Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen bízik John Allen tábornokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 14. 20:05

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára november 14-én, szerdán teljes bizalmáról biztosította John Allen amerikai tábornokot, az afganisztáni nemzetközi haderő (ISAF) parancsnokát, akinek NATO-főparancsnoki kinevezési eljárását felfüggesztették a Petraeus-botránnyal összefüggésben.

Rasmussen – Bidzina Ivanisvili grúz miniszterelnökkel kettőjük megbeszélése után közösen tartott sajtóértekezleten – újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: az Allen-ügy nem tartozik a NATO-ra, hanem az amerikai hatóságoknak kell foglalkozniuk azzal.

A Fehér Ház a washingtoni védelmi tárca kérésére függesztette fel Allen kinevezési eljárását. A tábornokról ugyanis az időközben házasságon kívüli kapcsolata miatt lemondott CIA-igazgató, David Petraeus ügyének vizsgálata során kiderült: sűrű elektronikus levelezést folytatott Jill Kelleyvel, egy orvos feleségével. A hatóságok attól tartanak, hogy a levelezés során bizalmas információk szivároghattak ki.

Allen tagadja, hogy bármi felróhatót tett volna. Bizalmáról biztosította őt Leon Panetta védelmi miniszter, valamint személyesen Barack Obama elnök is.

Rasmussen most csatlakozott ezen politikusokhoz, és hangsúlyozta: Allen tábornok kiemelkedő vezetői képességekről tett tanúbizonyságot ISAF-parancsnokként, és jelentős mértékben hozzájárult az ISAF eredményeihez.

1595944807

A NATO brüsszeli székházában tartott sajtótájékoztatón Rasmussen egyébiránt az atlanti szövetség „szoros és elkötelezett" szövetségesének nevezte Grúziát. Méltatta, hogy a kicsiny dél-kaukázusi ország nemrégiben megkettőzte az afganisztáni ISAF keretében tevékenykedő erőinek a létszámát. Megerősítette a 2008-as bukaresti NATO-csúcson megfogalmazott álláspontot, miszerint Grúzia a NATO tagja lesz, amint teljesíti a tagsági követelményeket.

Rasmussen ugyanakkor hangsúlyozta: a demokratikus követelményeknek eleget tevő októberi választások után Grúziának a belső együttműködés képességét is meg kell mutatnia.

A választásokon Miheil Szaakasvili elnök addig kormányzó pártja ellenzékbe került, és a kormányra jutott addigi ellenzéki erő – Ivanisvili vezetésével – a jövő októberben esedékes elnökválasztásig „társbérletben" kénytelen együttműködni az államelnökkel. A NATO főtitkára – mint elmondta – erre az együttműködésre buzdította most Ivanisvilit, miként a hétfőn nála járt Szaakasvilit is.

A két grúz politikus egymással egy időben, de egymást gondosan elkerülve tartózkodott Brüsszelben az elmúlt napokban. Hétfőn Szaakasvili járt a NATO-ban, míg Ivanisvili az EU-ban – szerdán pedig fordítva.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke – Szaakasvilivel folytatott megbeszélése után kiadott nyilatkozatában – lényegében ugyanazt emelte ki, amit Rasmussen: az Európai Unió mind a grúz államfővel, mind a grúz kormánnyal együttműködésre törekszik, és „hatékony munkát" kíván a „társbérlet" időszakában is.

Fotó: www.nato.int