Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen Varsóban megerősítette a NATO kollektív védelmének elvét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 8. 19:11

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár május 8-án, csütörtökön Varsóban ismételten arról biztosította Lengyelországot és a NATO keleti tagállamait, hogy az észak-atlanti szövetség megvédi őket az ukrajnai válság bármilyen fordulata esetén.

„Sziklaszilárd a kollektív védelem iránti elkötelezettségünk, és az marad a jövőben is" – jelentette ki Rasmussen, miután Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel tárgyalt.

A főtitkár megvédte a megerősített NATO-jelenlétet a katonai szövetség keleti határán, és visszautasította, „abszurdnak" nevezte az ezzel kapcsolatos orosz bírálatokat.

A NATO válasza Oroszország lépéseire szövetségeseinek biztonságát szolgálja – mondta -, egyúttal része azoknak a széles körű nemzetközi erőfeszítéseknek, amelyek célja a válság csökkentése és a politikai megoldás megtalálása.

„Oroszország Ukrajna elleni agressziója aláássa azt a békét és stabilitást, amelyet olyan nagy gonddal építettünk fel Európában" – mondta Rasmussen. Közölte, hogy a NATO az őszi walesi, newporti csúcstalálkozóján fogja eldönteni, milyen intézkedéseket kell hoznia, hogy a kollektív védelmet az új realitáshoz igazítsa.

Komorowski elmondta, hogy Lengyelország a NATO-csúcson a tagállamok területének védelmére fog összpontosítani, azt szeretné, ha a katonai szövetség ezt tenné egyik fő prioritásává. Ez nem áll ellentétben a szövetség területén kívüli műveletek elvégzéséhez való képesség fenntartásával, Lengyelország csak a kettő közötti arányokat szeretné megvizsgálni – húzta alá.

Emlékeztetett, hogy Lengyelország a GDP 1,95 százalékát költi védelemre, ami nagyon közel áll a NATO által elvárt 2 százalékhoz. Lengyelország mindent meg fog tenni avégett, hogy ez a szint megmaradjon, vagy akár emelkedjen – mondta.

Rasmussen Donald Tusk miniszterelnökkel is tárgyalt, aki az ezt követő közös sajtóértekezleten azt mondta, hogy „nagy óvatossággal" kell kezelni Vlagyimir Putyin orosz elnöknek azt az előző napi kijelentését, amely szerint visszavonták az orosz csapatokat Ukrajna határairól. Ebben megerősítette őt az a telefonbeszélgetés is, amelyet a Rasmussennel való találkozó előtt Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel folytatott – mondta.

„Ez még nem az a pillanat, amikor lelkesen kijelenthetnénk, a válság véget ért. Mindketten azt reméljük, hogy Putyin szavai egyfajta optimista forgatókönyvet jeleznek előre, de eddig semmi jelét nem láttuk annak, hogy a csapatokat tényleg visszavonnák" – jelentette ki Tusk.

Rasmussen arra a kérdésre, hogy mit szól az orosz külügyi nyilatkozathoz, amely szerint „vak", ha nem látja a csapatkivonást, így válaszolt: „Nagyon jó a látásom".