Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussent aggasztják a krími fejlemények

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 28. 14:20

Aggodalmát fejezte ki február 27-én, csütörtök délelőtt a Krím-félszigeten zajló események miatt Anders Fogh Ramsussen NATO-főtitkár. A politikus a Twitteren közzétett rövid üzenetében emellett azt írja: „felszólítom Oroszországot, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely növelheti a feszültséget, vagy félreértésre adhat okot”.

A NATO főtitkára szerdai sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy Oroszország értesítette a NATO-t az ukrán határ közelében zajló csapatmozgásokról, gyakorlatról.

A NATO védelmi miniszterei jelenleg az afganisztáni műveletekről egyeztetnek, délben viszont Ukrajna képviselőivel ülnek majd össze a kialakult helyzet értékelésére az úgynevezett NATO-Ukrajna Bizottságban.

Szerda délutáni ülésükön a tárcavezetők közös nyilatkozatot fogadtak, amelyben a NATO a többi között a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának fontosságát is hangsúlyozza. Emellett az észak-atlanti szövetség sürgeti minden érintett bevonását a politikai folyamatba, amelynek a demokratikus értékek, az emberi jogok, a kisebbségek és a jogállamiság tiszteletben tartásán kell alapulnia, és amely az egész ukrán nép demokratikus vágyakozásainak eleget kell tegyen.

A nyilatkozat szerint a NATO készen áll a reformok támogatására és a párbeszédre Ukrajnával, egyúttal örömét fejezi ki, hogy a hadsereg nem avatkozott bele a politikai válságba.