Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Regionális haderőt hoznak létre a Boko Haram ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 9. 13:37

Több nyugat-afrikai ország megállapodott szombaton, hogy 8700 fős közös regionális erőt állít ki a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni harcra – jelentették be a kameruni fővárosban tartott tanácskozásuk után.

A résztvevők: az iszlamisták előretörése által leginkább fenyegetett Nigéria, valamint Csád, Kamerun, Niger és Benin. Csád már jelenleg is 2500 katonájával harcol Kamerun és Niger területén a Boko Haram ellen, amely nagy területet hasított ki magának Nigériában, és támadja a szomszédos országokat is. Az öt éve kezdődött konfliktus több ezer ember halálát okozta, és másfél millióan menekültek el a lakóhelyükről.

A felek szakértői három napon át tanácskoztak, és további tárgyalásokra van szükség az Afrikai Unióval, amely azután a tervek szerint támogatást kér a misszióhoz az ENSZ Biztonsági Tanácsától.

A haderő felállításának határidejét nem közölték, mint ahogyan azt sem, hogy mekkora lesz a költségvetése, és azt miből finanszírozzák.

A Boko Haramnak amerikai hírszerzési becslések szerint 4-6000 elszánt harcosa van, és saját államot hirdetett ki a hatalmába kerített területen.

Nigériában szombaton bejelentették, hogy elhalasztják a következő szombatra kiírt parlamenti és elnökválasztást, mert nem tudják garantálni a szavazók biztonságát az ország egész területén. A tervezett újabb dátum március 28-a.