Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendőrkadétokat szállító járművekre támadtak Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. július 1. 22:25

Rendőrkadétokat szállító járműveket ért két pokolgépes támadás az afgán főváros, Kabul külterületén, a merényletben legalább 27-en meghaltak és negyvenen megsebesültek – közölte június 30-án, csütörtökön egy kormányzati tisztségviselő.

Szedik Szedikki, az afgán belügyi tárca szóvivője megerősítette az áldozatok számát. A kettős merénylet Kabultól húsz kilométerre nyugatra történt – mondta Musza Rahmati, Pagman körzet kormányzója. Tájékoztatása szerint a kadétok Vardak tartomány egyik kiképzőközpontjából tartottak a fővárosba, miután a ramadán böjti hónapot lezáró, néhány nap múlva esedékes íd al-fitr ünnep alkalmából kimenőt kaptak.

A támadás elkövetőjeként a tálibok jelentkeztek a Twitter közösségi oldalon, ahol azt is tudatták, hogy 27 emberrel végeztek.

Később Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek e-mailben megerősítette, hogy ők az elkövetők.

Mudzsahid közölte: az egyik öngyilkos merénylő gyalogosan vette célba a kadétokat és instruktoraikat szállító buszt, majd húsz perccel később a második tálib robbanóanyagokkal megrakott autóval támadott. Ekkor már további rendőrök is a helyszínre érkeztek, hogy segítsenek. Egyelőre nem tudni, összesen hány rendőrségi járművet érintettek a robbantások.

A BBC brit közszolgálati média úgy értesült, hogy öngyilkos merénylő támadta meg az afgán biztonsági erők konvoját, és csaknem negyven ember vesztette életét.

Több mint egy hete a Kabulban működő kanadai nagykövetségnek dolgozó nepáli biztonsági őröket szállító buszt érte támadás. A merényletben tizennégyen vesztették életüket.