Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendőrségi épületnél robbantottak Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 4. 20:30

Legalább harminchárom ember meghalt, hetven megsebesült, amikor február 3-án, vasárnap egy öngyilkos merénylő és három fegyveres megtámadta az Irak északi részén fekvő Kirkukban a városi rendőrség központi épületét.

Mohamed Szabr tábornok, a helyi katasztrófavédelem parancsnoka elmondta, hogy a támadóknak nem sikerült hatalmukba keríteni a létesítményt.

Beszámolók szerint az öngyilkos merénylő egy rendőrautónak álcázott járművel hajtott a főbejáratához, ahol működésbe hozott egy robbanószerkezetet. Rendőregyenruhába öltözött társai ez alatt kézi gránátokat hajigálva megpróbáltak behatolni az épületegyüttesbe, de lelőtték őket. A rendőrök ezt követően megpróbálták semlegesíteni azokat a pokolgépeket, amelyek a támadók testére voltak erősítve.

A rendőrségi épületegyüttes, valamint a környező lakóházak súlyosan megrongálódtak. A hatóságok lezárták a belvárosba vezető utakat – közölték szemtanúk.

A támadás elkövetését egyelőre egy szervezet sem vállalta, de az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnya rendszeresen támad a biztonsági erőkre abban a reményben, hogy ezzel destabilizálja a kormányt.

A fővárostól Bagdadtól 290 kilométerre északra fekvő Kirkuk környéke kőolajban gazdag. A területet magának követeli az itt élő mindhárom nagy népcsoport, a szunnita arabok, kurdok és a türkmének.