Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

RIMPAC 2014: 23 nemzet vesz részt a világ legnagyobb tengeri gyakorlatán

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2014. május 15. 7:40

Huszonhárom nemzet, 47 hadihajó, hat tengeralattjáró, több mint 200 repülőeszköz és 25 000 fő vesz részt a Csendes-óceánon kétévente megrendezésre kerülő „Rim of the Pacific” (RIMPAC) gyakorlaton, ami az idei évben a tervek szerint június 26. és augusztus 1. között rendezik meg a Hawaii szigetek körzetében.

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/hadihajok/huszonharom-nemzet-vesz-reszt-a-vilag-legnagyobb-tengeri-gyakorlatan/
A világ legnagyobb tengeri gyakorlata, a RIMPAC egyedülálló alkalmat biztosít a résztvevőknek arra, hogy elősegítsék és erősítsék kapcsolataikat, amelyek fontosak a világ tengeri útvonalainak biztosítása és biztonsága szempontjából.

1595971890

RIMPAC, a világ legnagyobb tengeri gyakorlata

Az 1971-ben első ízben megtartott gyakorlat óta a RIMPAC 2014 már a 24.

A vendéglátó Csendes-óceáni Flottát a RIMPAC 2014 gyakorlaton Kenneth Floyd altengernagy (a Harmadik Flota (C3F) parancsnoka) fogja vezetni, aki egyben a Többnemzetiségű alkalmi harci kötelék (CTF) parancsnoka is. Az Ausztrál Királyi Haditengerészet ellentengernagya, Simon Cullen valamint a Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők ellentengernagya, Yasuki Nakahata lesznek a Többnemzetiségű alkalmi harci kötelék parancsnok-helyettesei. A Kanadai Királyi Haditengerészet ellentengernagya, Gilles Couturier lesz a haditengerészeti komponens-, az Ausztrál Királyi Légierő dandártábornoka, Chris Westwood a légi komponens parancsnoka, míg az Amerikai Tengerészgyalogság vezérőrnagya, Richard Simcock vezeti a szárazföldi erőket.

A RIMPAC 2014 gyakorlat során első alkalommal kerül megalakításra egy különleges műveleti komponens, amelynek parancsnoka, az Amerikai Haditengerészet kapitánya, William Stevens lesz.

Két nemzet, és Kína 2014-ben lesz első alkalommal résztvevője a RIMPAC gyakorlatnak. Szintén újdonság az idei gyakorlaton, hogy két kórházhajó, az amerikai USNS „Mercy" és a kínai PLA „Peace Ark" is részt vesz. A résztvevő nemzetek különböző képességeket gyakorolnak, amelyek során demonstrálják a tengeri erők rugalmasságát.

Az idei gyakorlatra Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Kolumbia, Franciaország, India, Indonézia, Japán, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Kína, Peru, Dél-Korea, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld, Tonga, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok kijelölt erőinek részvételével kerül sor.