Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Roppant nehéz kiapasztani az Iszlám Állam forrásait

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 8. 7:12

A lábát Szíriában és Irakban is megvető Iszlám Államot (IÁ), minden idők legjobban finanszírozott terrorszervezetét hosszú távon csak a helyi szárazföldi erők hathatós offenzívájával lehet visszaszorítani – írta friss elemzésében a Brookings Intézet.

David Cohen, az amerikai pénzügyminisztérium terrorelhárítási és a pénzügyi felderítési államtitkára októberben bevallotta, hogy az Egyesült Államoknak nincs olyan „titkos fegyvere", amellyel máról holnapra kiüríthetnék az IÁ pénztárát.

Cohen szerint a szélsőséges csoport fő bevételi forrását továbbra is az ellenőrzése alatt álló területekről származó kőolaj eladása jelenti, amely még mindig napi egymillió dollárt (247 millió forintot) hoz a konyhára. A szélsőséges szunnita szervezet további pénzhez jut váltságdíjakból, zsarolásból és más bűncselekményekből, illetve külső finanszírozóktól is, bár ez utóbbi elenyésző mértékű.

Az IÁ olajbevételeinek felszámolását rendkívüli kihívásnak nevezte. Rámutatott, nyugati elemzők korábban tévesen azt feltételezték, hogy a terrorszervezet nagyban függ attól, hogy a kőolajat török, iraki és jordániai vevőknek adja el. Jóllehet fontos számára a külföldi piac, ez egyre inkább szűkül. Nyár óta az IÁ egy tartós belső piac kiépítésén fáradozik: ezzel egyrészt stabil üzemanyagforrást biztosít járműflottájának, másrészt az olcsó olajjal fontos függőségi viszonyba kényszeríti a polgári lakosságot.

A szíriai fegyveres csoportok szerint a nemzetközi koalíció kritikus hibát követett el, amikor a szállítási eszközök helyett a kőolaj-lelőhelyeket és -finomítókat vette célba, ezzel ugyanis az IÁ ellenőrizte területeken és azokon kívül is veszélybe kerülhet az alapvető fontosságú létesítmények energiaellátása. Ez a civil lakosságot könnyen a nemzetközi koalíció ellen hangolhatja.

A szélsőséges csoport elődszervezetei már 2005 óta következetesen olyan belső struktúra kiépítésére törekedtek, amely lehetővé teszi számukra a pénzügyi önállóságot és a potenciálisan sérülékeny külső donoroktól való függetlenséget. A mostani helyzetben – a nemzetközi koalíció fellépése nyomán – azonban utóbbiak jelentősége mégiscsak megnőtt, különösen ami a Perzsa-öböl menti államokat illeti. Cohen rámutatott, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben a terrorellenes kezdeményezéseknek van némi foganatjuk, Kuvait és Katar esetében nem mondható el ugyanez.

A zsarolás és az illegális adóztatás szintén fontos és az egyik legtartósabbnak tűnő bevételi forrása az IÁ-nak. A szervezet már Moszul elfoglalása előtt is 12 millió dollárt (közel 3 milliárd forintot) keresett havonta az észak-iraki városban, és azóta térnyerésével a bevételi csatornákat csak tovább növelte.

A törvénytelen adórendszernek azonban nem mindig kizárólag az IÁ a haszonélvezője. Például a Jordániát Bagdaddal összekötő főútnál bevezetett adózási rendszer keretében a kormány által kiszabottnál alacsonyabb vámtarifa szerint kell fizetni az iraki fővárosba tartó termékek után. Az áruszállítást elsősorban a helyi szunnita törzsek ellenőrzik, így a kisebb adók révén nemcsak az IÁ jut állandó bevételhez, hanem törzsi szövetségesei is lehetőséget kapnak jövedelmük növelésére. Hasonló kettős rendszer működik Nyugat-Irak több más részén és Kelet-Szíriában is.

Ez egy olyan bevételi forrás, amelyet meglehetősen nehéz elapasztani a terrorizmus finanszírozását tiltó intézkedésekkel, és a megoldást csak az IÁ fennhatóságának megtörése jelentheti. Ez azonban nem megy a ténylegesen ütőképes helyi szárazföldi erők fellépése nélkül, amely a nemzetközi koalíció célzott légicsapásai utáni lépés kell, hogy legyen – hangsúlyozta Cohen. Hozzátette: egy ilyen forgatókönyv megvalósulására Szíriában egyelőre csak a távoli jövőben van esély.

Az amerikai pénzügyi államtitkár arra is kitért, hogy miközben az IÁ már régóta a pénzügyi önállóságra és a függetlenségre fókuszál, fő riválisa, az al-Kaida teljesen eltérő modellre épít. A nemzetközi terrorszervezetre decentralizált struktúra jellemző, és az egyes csoportokat elsősorban a finanszírozási hálózat és a külső donorok kötik össze. Az al-Kaida szíriai ága, az an-Nuszra Front is mindenekelőtt külső forrásokból finanszírozza működését, bár a váltságdíjakból, a minimális belső adóztatásból és a fekete gazdaságból is befolyik némi pénz. A radikális csoport esetében sokkal könnyebben beazonosítható, hol kell elvágni a pénzügyi forrásokat. Az an-Nuszra Front tevékenységének finanszírozásában részt vevők szankcionálása nagyban rontott a szervezet anyagi helyzetén, amely már amúgy sem volt rózsás az olajmezők elvesztése miatt.

A Brooking Intézet megállapította, hogy külső szereplőknek rendkívül nehéz, mondhatni lehetetlen a terrorszervezetek teljes megsemmisítése. Ezek a csoportok inkább hajlamosak magukat belülről felőrölni. Pénzügyi forrásaik elvágása gyorsíthat ezen a folyamaton, de kizárólag akkor, ha ez fokozatosan történik meg, és valóban pontos helyzetértékelés készül a szélsőséges szervezet és környezete működéséről.