Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Saját katonái lőttek rá a mauritániai elnökre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 15. 7:12

Egy szolgálatban lévő katonai járőr véletlenül megsebesítette helyi idő szerint október 13-án, szombat éjjel Mohamed Uld Abdelaziz mauritániai államfőt, a sérülés nem súlyos – közölte Hamadi Ould Mahdzsúb tájékoztatási miniszter a helyi állami televíziónak nyilatkozva. Az első jelentések még merényletről szóltak.

A miniszter elmondta, hogy a tüzet nyitó járőr nem ismerte meg az elnököt szállító konvojt, amely a fővárostól mintegy 40 kilométerre található Tweila városából Nouakchottba tartott.

Sajtóértesülések szerint a járőrt nem értesítették idejében arról, hogy az elnök a közelben tartózkodik.

Az elmúlt években Mauritániában is terrorcselekmények okoztak feszültséget, miközben a belső politikai helyzet viszonylag stabil volt. Egy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó csoport több ízben intézett – többnyire a szomszédos Maliból indított – támadást az afrikai országban lévő célpontok ellen. A mauritániai kormányhadsereg viszont – nyugati támogatással – többször közreműködött a fegyveres iszlám szélsőségesek elleni fellépésben Maliban.

„A mauritániai nép nyugodt lehet, az elnök jól van" – hangoztatta nyilatkozatában a tájékoztatási miniszter.

Beszámolt arról, hogy Abdelaziz csak könnyebben sérült meg, az autóból a kórház udvarán kiszállva a saját lábán ment be az épületbe.

Az államfőt a karján érte a lövés. A nouakchotti katonai kórházban ápolják.