Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sojgu méltatja az orosz hadsereg hadrafoghatóságát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 21. 11:13

Az orosz hadsereg bizonyította, hogy képes nagy távolságokra, gyorsan átcsoportosítani erőit – jelentette ki március 18-án, szerdán Szergej Sojgu védelmi miniszter, méltatva a Vlagyimir Putyin elnök parancsára hétfőn megkezdett nagyszabású orosz hadgyakorlatok sikerét.

A hadrafoghatóság „váratlan ellenőrzése" címén elrendelt hatnapos manőverekben 76 ezer katona, 100 hadihajó és 200 repülőgép vesz részt az Északi-sarkvidéken. Ezzel párhuzamosan hasonló gyakorlatokat tartanak Oroszország-szerte, a nyugati Kalinyingrádi területtől kezdve egészen a csendes-óceáni térségig. Gyakorolják a különleges rendeltetésű katonai egységek nagy távolságokra történő bevetését is.

Sojgu hangoztatta, hogy a hadsereg sikeresen kialakította a fegyvernemek együttes bevetésének képességét az Északi-sarkvidéken, a Baltikumban, valamint a Krímben.

A gyakorlat célja megmutatni az orosz hadsereg megújult katonai erejét, miközben Ukrajna kapcsán viszonya megromlott a Nyugattal. A manőverek keretében Kalinyingrádban korszerű rakétákat vonultattak fel, míg a Krímbe nagy hatótávolságú – hadászati – nehézbombázókat vezényeltek.

A NATO szerint komoly aggodalmat váltanak ki az orosz hadsereg készültségének „váratlan ellenőrzései", amelyek egyben hozzájárulnak a bizonytalanság megteremtéséhez Európában. Az észak-atlanti szervezet szerdai kommentárjában hangsúlyozta: minden államnak joga van hadgyakorlatot tartani, amíg azt a nemzetközi kötelezettségei keretében végzi. A meglepetésszerű, előre nem látható és váratlan katonai manőverek azonban hozzájárulnak a bizonytalanság kialakulásához.