Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem szégyen a futás

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2015. március 21. 10:17

Nem a futás szégyen, hanem a megfutamodás – vallják az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél, ahol idén is, mint minden tavasszal, a mezei futóbajnoksággal vette kezdetét a katonai versengések sora.

1595989871

A honvédek fizikai teljesítőképességének fejlesztése az egyik legalapvetőbb kiképzési célkitűzés, melynek elengedhetetlen eszközéül szolgál a rendszeres futás. Ugyanakkor a kötelékben végzett sportolással járó megterhelés mégsem vethető össze a versenyek által támasztott elvárásokkal, ahol minden induló az elsőségre tör. Nem volt ez másképp a mezei futóbajnokságon sem, hiszen az embert próbáló megmérettetés nem titkolt célja a jók közül is a legjobbak kiválasztása, vagyis az ezred csapatának összeállítása az egy hónap múlva megrendezésre kerülő honvédségi szintű mezei futóbajnokságra, ahol a Magyar Honvédség alakulatainak legkiválóbb képességű sportolói fognak megküzdeni a dobogó legfelső fokáért.

1595989871

Március 18-án reggel fél kilenckor Kovács Ferenc ezredes köszöntötte a győri laktanya alakulóterén felsorakozott versenyzőket. A Rába-parti város egységének parancsnoka felhívta a résztvevők figyelmét a testi épség megőrzésének elsődlegességére, és felszólította a nevezőket, hogy „Adjanak bele apait-anyait, tegyenek meg mindent a győzelemért!" Kovács ezredes szavait követően a verseny lebonyolításáért felelős rendezőbizottság képviseletében Dede Gyula őrnagy, kiképzési főnök ismertette a vonatkozó biztonsági rendszabályokat, illetve a sportesemény lefolyásának rendjét, majd közvetlenül a megnyitó után a csapatok megindultak a laktanya 5-ös bázisa felé.

1595989872

A verseny helyszínén ugyan derült, száraz, kora tavaszi idő fogadta a bajnokság résztvevőit, azonban a talaj egyenetlensége, valamint az – egy dombot is magában foglaló – 1 km hosszúságú pálya jelentős szintkülönbsége előrevetítette, hogy még a legedzettebbeknek sem lesz gyerekjáték eredményesen teljesíteni a kijelölt távokat. A légvédelmi alakulat törzsének és összes alegységének részvételével zajló megmérettetés végül a rajtszámok kiosztását, illetve az egyéni bemelegítést követően kezdődhetett el.

Az elsőségért folytatott küzdelem három versenyszámban folyt a sporteseményen. Először a – rendszeresített gyakorlóöltözetben, bakancsban teljesítendő – 3000 méteres távon rajtolt el a mezőny, majd a 6000 méteres, sportöltözetes futás következett, zárásképpen pedig a 4×1000 méteres fegyveres váltó, melyen stílszerűen egy közel négy kilogramm tömegű AK−63D típusú gépkarabély szolgáltatta a stafétát.

1595989872

A versenyen végül az alábbi eredmények születtek:

3000 m-es férfi egyéni / 3000 m-es női egyéni

1.: Pásti Bálint őrvezető /1.: dr. Matalin Andrea hadnagy
2.: Semperger László őrmester /  2.: Zsurek Viktória őrmester
3.: Bondár Lajos tőrzsőrmester / 3.: Szekeresné Ó. Gabriella őrvezető

6000 m-es férfi egyéni / 6000 m-es női egyéni

1.: Szalai Dániel hadnagy / 1.: Heim Andrea törzsőrmester
2.: Magyarvári Csaba törzsőrmester / 2.: Földi Beáta főtörzsőrmester
3.: Hajba Zoltán százados / 3.: Valkó Veronika törzsőrmester

4×1000 m-es vegyes váltó / Összesített végeredmény

1.: 2. légvédelmi rakétaosztály / 1.: 1. légvédelmi rakétaosztály
2.: logisztikai zászlóalj / 2.: 2. légvédelmi rakétaosztály
3.: 1. légvédelmi rakétaosztály / 3.: vezetési zászlóalj

Fotók: a szerző felvételei

Címkéksport