Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sok áldozatot követelt egy bagdadi merényletsorozat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 3. 11:54

Legalább huszonhatan, más források szerint harmincöten meghaltak, és több mint százan megsebesültek egy pokolgépes merényletsorozatban július 2-án, kedden Bagdadban – közölték biztonsági és egészségügyi források.

Az öt – más források szerint kilenc – autóba rejtett robbanószerkezetek néhány perc eltéréssel léptek működésbe helyi idő szerint este hat óra környékén Dúra, Sabab, Súla és Kamalija negyedekben. Az érintett területeken többségében síiták laknak.

A merényletsorozat elkövetését egyelőre senki sem vállalta magára, de a hasonló robbantásokat legtöbbször az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető szunnita csoportok követik el az általuk eretneknek tartott síiták ellen.

Emellett négyen vesztették életüket lövöldözésekben az iraki fővárosban kedden, míg Kirkukban és Moszulban szintén pokolgépes robbantások történtek, amelyekben egy ember meghalt, három pedig megsebesült.

Irak szerte legalább ötvennégyen vesztették életüket merényletekben és különböző összecsapásokban a nap folyamán.

Hétfő este 45-en haltak meg síita célpontok ellen elkövetett támadásokban a Bagdadtól északra található Dijála tartományban.

Irakban az év eleje óta jelentősen megnőtt az erőszakcselekmények száma. Az ENSZ adatai szerint csak az elmúlt három hónapban több mint 2500-an vesztették életüket felekezeti harcokban a közel-keleti országban.