Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai hivatás mindenkié

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes |  2013. július 3. 11:00

Július 1-jén nyitotta meg kapuit Szentendrén az esélyegyenlőségi tábor, amelynek programját idén a szakterületért felelős HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály az MH Altiszti Akadémiával együttműködésben szervezte. Segítségével a tárca egyrészt lehetőséget kíván biztosítani a roma és hátrányos helyzetű középiskolás vagy középiskolát végzett fiatalok részére a Magyar Honvédséggel, a honvédelemmel kapcsolatos követelmények, körülmények és feladatok megismertetésére, másrészt pedig képet kíván adni a katonai szolgálatvállalás követelményrendszeréről és a katonai szolgálatról.

A megnyitóünnepségen a házigazda katonai szervezet parancsnoka, Horváth Gábor dandártábornok elmondta, hogy a Magyar Honvédség a társadalom szerves része, a nemzet közös ügye és feladata a haza védelme − vallásra, nemre vagy éppen etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül.

1595956576

„A katonai közösségben az embereket kizárólag a teljesítmény és az elkötelezetten végzett munka, a bajtársi közösség részeként történő feladatvállalás alapján ítélik meg. Ebben a közösségben nem fordulhat elő, hogy valakit a neme, bőrének színe vagy éppen szociális háttere alapján különböztessenek meg" − hangsúlyozta a parancsnok.

Horváth tábornok hozzátette: biztos abban, hogy a tábor olyan programokat kínál a fiatalok számára, melyekből kiderül, hogy a Magyar Honvédségben nagyon komoly elvárások vannak, és a katonáknak kemény követelményeknek kell megfelelniük; ugyanakkor ezek a programok kedvet ébresztenek majd a résztvevőkben arra, hogy a Magyar Honvédséghez csatlakozzanak.

1595956576

Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettese elmondta: a honvédség mindenkinek lehetőséget tud és akar biztosítani képességei kibontakoztatására, hogy tudását a haza szolgálatába állítsa. Ennek érdekében a tárca komoly erőkkel munkálkodik azon, hogy valódi perspektívát nyújtson a hátrányos helyzetű fiatalok számára.

„Noha a minisztérium már évek óta megrendezi ezt a tábort, most kísérleti jelleggel és újítási szándékkal szinte csak és kizárólag igazi katonai elemeket építettünk be a tábor programjába, éppen azért, hogy kedvet ébresszünk a katonai hivatás iránt" − emelte ki az ezredes.

1595956576

Várnai Márton, az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese kiemelte a tárca és az Országos Roma Önkormányzat kiváló együttműködését. Hangsúlyozta, hogy ennek az együttműködésnek köszönhetően a roma származású és hátrányos helyzetű fiatalok több olyan programban vehetnek részt, mely élethelyzetüket javítja. Az elnökhelyettes utalt a Lippai Balázs esélyegyenlőséget elősegítő ösztöndíjra, illetve a katonai hivatás lehetőségét kínáló táborra.

A fiatalok az elkövetkező napokban az alaki gyakorlatokon túl a katonai fizikai állapotfelmérés rendjét követő sportfoglalkozáson vesznek részt (futás, fekvőtámasz, felülések, kézigránátdobás) Kótai Mihály ökölvívó világbajnok közreműködésével, de várja a táborlakókat lövészet és térképészeti oktatás, valamint hat kilométeres menetgyakorlat is.

1595956576

Fotó: a szerző felvételei